New York Post: Islamistul ucigaş al lui Salman Rushdie, surprins că scriitorul a supraviețuit

Publicat: 18 08. 2022, 14:25
Actualizat: 18 08. 2022, 14:32
Foto: Abaca Press / Balkis Press/ABACA

Bărbatul acuzat de înjunghierea săptămâna trecută a scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie în vestul New York-ului este un susţinător al Ayatollahul Khomeini al Iranului; într-un interviu exclusiv acordat ieri ziarului The Post, Hadi Matar, atacatorul, a declarat că nu credea că victima sa va supraviețui.

„Când am auzit că a supraviețuit, am fost surprins, cred”, a declarat acesta într-un interviu video din închisoarea Chautauqua.

Atacatorul fundamentalist nu citise nimic din opera scriitorului căruia voia să-i ia viaţa

În vârstă de 24 de ani, agresorul nu a precizat dacă a fost inspirat de decizia liderului suprem iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini care a emis un edict prin care cerea moartea lui Rushdie în 1989(n.r. motivul care a stârnit atunci furia autorităţilor islamiste a fost cartea intituală „Versetele satanice”).

„Îl respect pe ayatollah. Cred că este o persoană minunată. Atât voi spune despre asta”, a declarat Matar.

Referitor la scrierile celui căruia a vrut să-i ia viaţa, a menționat că a citit doar „vreo două pagini” din controversatul roman al lui Rushdie, conform interviului amintit.

Matar a spus însă că a urmărit videoclipuri cu autorul pe YouTube: „Am văzut o mulțime de prelegeri”(..)„Nu-mi plac oamenii care sunt atât de nesinceri”a subliniat el.

„Motivul” halucinant care  l-a determinat să înjunghie un scriitor: „a atacat islamul”

Acuzat de tentativă de omor, agresorul a negat că ar fi avut vreun contact cu Garda Revoluționară din Iran. A spus că a fost decis să meargă la Chautauqua după un tweet anunţat în timpul iernii ce programa vizita lui Rushdie.

„Nu-mi place persoana. Nu cred că este o persoană foarte bună(…) Nu-mi place de el. Nu-l plac foarte mult. Este cineva care a atacat islamul, a atacat credințele lor, sistemele de credință” a declarat Hatar.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, s-a născut în India. S-a confruntat cu amenințări cu moartea de peste trei decenii din cauza romanului amintit considerat de cercurile radicale islamiste drept un afront asupra profetului Mahomed.

Rushdie a suferit trei lovituri de cuțit în partea dreaptă a gâtului; patru în stomac, o plagă înjunghiată la ochiul drept, pe care ar putea să-l piardă, două plăgi înjunghiate la piept și o lacerație la partea dreaptă.

Teheranul a pus o recompensă de 3 milioane dolari pe viaţa sa

Rushdie a fost atacat, vineri, în timp ce se pregătea să țină o prelegere în public despre libertatea artistică la Chautauqua Institution.

A fost înjunghiat de cel puțin zece ori: momentan are ficatul afectat, nervii secționați la un braț și la un ochi. Apropiaţii săi afirmă că, din fericire, este „pe cale de recuperare”.

 Matar a fost arestat pentru tentativă de omor și atac și s-a declarat nevinovat prin intermediul avocatului său

În timpul interogatoriului de aproximativ 15 minute de miercuri, Matar a descris cum a premeditat atacul: a luat un autobuz din New Jersey până în Buffalo cu o zi înaintea agresiunii și apoi a luat un Lyft până în Chautauqua. El a dormit pe iarba unui teren învecinat aşteptând evenimentul anunţat.

În momentul arestării, asupra sa s-au găsit bani lichizi, carduri Visa preplătite şi acte de identitate false.

Momentan este reținut preventiv fără cauțiune, pe motiv că procurorii se temeau că va primi o recompensă pentru atac.

Doi traducători ai cărţii lui Rushdie au fost ucişi tot prin înjunghiere

Fatwa lui Khomeini din 1989 a cerut adepților săi să ucidă pe oricine este implicat în publicarea cărții lui Rushdie, „Versetele satanice”.

În 1991, Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost înjunghiat mortal în fața biroului său de la Universitatea Tsukuba; în aceeași lună, Ettore Capriolo, traducătorul italian al cărții, a fost înjunghiat la domiciliul său din Milano. Capriolo a supraviețuit atacului.

Matar s-a născut în SUA, fanatizat de islamismul terorist din Orient

Agresorul a refuzat să răspundă la întrebările referitoare la călătoria de o lună din 2018 pentru a-și vizita tatăl în Libia, conform Daily Mail. „Mă așteptam ca el să se întoarcă motivat, să termine școala, să își ia diploma și un loc de muncă. Dar, în schimb, s-a închis în subsol”, a declarat mama sa Silvana Fardos pentru publicaţia amintită.

Timpul din subsol l-a irosit „folosind internetul, jucând jocuri video, uitându-se la Netflix, chestii de genul ăsta. Am vrut un hobby, o activitate recreativă”, a spus el despre o sala de box din New Jersey.

Mama sa l-a renegat din cauza atacului şi a relatat că vizita la tatăl acestuia din Libia l-a „schimbat” devenind mai religios și izolat.

Tânărul a trăit în subsolul casei din SUA după ce s-a întors din Liban: „Se schimbase foarte mult, nu mi-a spus nimic mie sau surorilor sale timp de luni de zile” le-a spus aceasta jurnaliştilor.

Nu respectă viaţa altora dar are pretenţii la meniu în închisoare

Agresorul s-a plâns jurnaliştilor americani de condițiile din închisoare unde nu are drept de eliberare pe cauțiune.

„O mare parte din mâncarea pe care mi-au dat-o nu este permisă în religia mea”, s-a plâns el, apoi a revenit şi a adăugat că totuşi, „se descurcă bine”.