Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul corporaţiei Virgin, a inaugurat primul terminal particular pentru zboruri spaţiale din lume. Terminalul şi hangarul au fost construite în deşert, în statul american New Mexico, iar Branson a anunţat că primul zbor spaţial turistic va avea loc la sfârşitul anului viitor.
Sute de oameni au asistat la inaugurarea primului terminal pentru zboruri spaţiale turistice din lume, construit de corporaţia Virgin. Oaspeţi de onoare au fost guvernatorul statului american New Mexico şi astronautul Buzz Aldrin. Fondatorul Virgin, excentricul miliardar britanic Richard Branson, s-a declarat încântat de clădire şi de progresele făcute spre lansarea primului zbor spaţial turistic.
„Abia aşteptam să văd progresul uimitor pe care l-a făcut echipa şi nu am fost dezamăgit. Ridicându-se în deşert, sub soarele intens din New Mexico, nu este aceasta cea mai frumoasă, cea mai umitoare clădire pe care aţi văzut-o?”, a spus Richard Branson, fondatorul corporaţiei Virgin.
Testele pentru primul zbor spaţial turistic au început în 2004, când a fost lansată nava SpaceShipOne, a cărei licenţă a fost cumpărată de Virgin. Branson prevăzuse atunci că primul zbor va avea loc în 2007, dar proiectul a suferit mai multe amânări. La inaugurarea terminalului, miliardarul britanic a anunţat că primul zbor turistic este programat la anul viitor.
„Vor fi cu siguranţă zboruri anul viitor. Sper că până la Crăciunul viitor vor fi zboruri comerciale, iar acesta este obiectivul nostru. Voi merge în primul zbor, împreună cu copiii mei”, a mai spus Branson.
Nava spaţială turistică nu va ajunge până pe orbită, ci va efectua un zbor sub-orbital, la o altitudine de cel puţin 100 de kilometri. Zborul va dura două ore şi jumătate, din care cinci minute vor fi în condiţii de imponderabilitate, cu gravitaţie zero.
Până acum, 450 de oameni au cumpărat bilete pentru zboruri spaţiale, preţurile fiind cuprinse între 100.000 şi 200.000 de dolari. Amatorii de turism spaţial care şi-au putut permite au zburat cu rachete ruseşti pe Staţia Spaţială Internaţională. Costul unei astfel de aventuri ajunge la milioane de dolari.