Netanyahu jură că va continua războiul, indiferent la condamnările internaționale ale ultimului atac asupra civililor din Rafah. SUA insistă că Israelul are dreptul să se apere

Publicat: 28 05. 2024, 07:44
Actualizat: 28 05. 2024, 07:44
Sursa Foto: Hepta.ro / Bestimage / GPO via Bestimage

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a jurat că va continua războiul împotriva Hamas, cu toate că se confruntă cu condamnări internaționale a unui atac aerian care a ucis zeci de palestinieni, majoritatea femei și copii, duminică la Rafah.

Zeci de civili morți și sute de răniți în urma atacului

Cel puțin 45 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, în timp ce alte sute au fost tratate pentru arsuri grave, fracturi și răni în urma schijelor, arată BBC.

Vorbind în parlamentul israelian, Netanyahu a spus că bombardamentul a fost o „un accident tragic”, dar a adăugat: „Nu intenționez să pun capăt războiului înainte ca fiecare obiectiv să fie atins”.

El a insistat că Forțele de Apărare Israelului (IDF) depun „cele mai bune eforturi pentru a nu dăuna celor care nu sunt implicați” în conflict.
Într-o declarație de luni, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că atacul a „ucis zeci de civili nevinovați care căutau doar adăpost pentru a scăpa de conflictul mortal”.

„Nu există niciun loc sigur în Gaza. Asta trebuie să înceteze”, a spus el.
Alocuția ului Netanyahu a fost întreruptă de reproșuri ocazionale din partea membrilor familiei ostaticilor luați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, dintre care unii l-au criticat pentru că nu a încheiat un acord pentru întoarcerea acasă a celor dragi.

„În Rafah am evacuat deja aproximativ un milion de rezidenți necombatanți și, în ciuda eforturilor noastre de a nu face rău civililor, rezultatul a fost, din păcate, tragic”, a insistat el.

„Trupurile copiilor transformate în fragmente” în atacul Israelului asupra taberei de corturi Tal as-Sultan din Rafah, sursă foto: captură YT

„Investigăm incidentul și vom ajunge la concluzii pentru că aceasta este politica noastră”.
Organizațiile internaționale s-au aliniat pentru a condamna atacul, UE insistând ca Israelul să respecte o decizie a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de săptămâna trecută de a opri bombardamentele asupra Rafah. Principalul diplomat al blocului, Josep Borrell, a calificat atacul de duminică „îngrozitor”.

SUA spune că imaginile de după atac sunt îngrozitoare dar Israelul are dreptul să se apere

În ciuda deciziei ICJ, Israelul s-a decis să continue cu atacul asupra Rafah, oficialii insistând că hotărârea a lăsat loc pentru ca atacul să pretindă că respectă dreptul internațional.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că atacul sugerează că nu a existat „o schimbare aparentă în metodele și mijloacele de război folosite de Israel, care au dus deja la atât de multe morți ale civililor”.

Israelul a lansat duminică atacul Rafah la câteva ore după primul atac cu rachetă al Hamas asupra Tel Avivului în câteva luni.
Oficialii IDF au spus că atacul asupra lui Rafah a ucis doi comandanți ai Hamas și că investighează moartea civililor din zonă.

Dar Semiluna Roșie Palestiniană a spus că atacul aerian a vizat o tabără de corturi pentru persoane strămutate lângă o unitate ONU din Tal al-Sultan, la aproximativ 2 km nord-vest de centrul orașului Rafah.

Videoclipurile de la fața locului din zona Tal al-Sultan duminică seara au arătat o explozie uriașă și incendii intense.
Imaginile grafice au arătat o serie de corturi în flăcări lângă un banner pe care scria „Tabăra de pace”, precum și primii oameni care au intervenit și care transportau mai multe cadavre.

Medici fără frontiere (MSF) a declarat luni că una dintre unitățile sale a primit cel puțin 28 de persoane moarte, inclusiv femei și copii, în urma loviturii.

Acesta a spus că a tratat alți 180 de palestinieni răniți, majoritatea suferind de răni grave de la schije, fracturi, răni traumatice și arsuri.
MSF a respins rapoartele israeliene conform cărora lovitura ar fi fost precisă, spunând că „atacul asupra unei tabere populate într-o așa-numită „zonă sigură” din Rafah arată desconsiderarea totală față de viețile civililor din Gaza”.

SUA au numit imaginile „strigătoare la cer”, dar au insistat că Israelul are dreptul să se apere.
„Israelul are dreptul să atace Hamas și înțelegem că această lovitură a ucis doi teroriști de rang înalt al Hamas care sunt responsabili de atacurile împotriva civililor israelieni”, a declarat un purtător de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe.