Netanyahu: ”Iranul a făcut o greşeală gravă și va plăti” / Cresc temerile privind o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu

Netanyahu: ”Iranul a făcut o greşeală gravă și va plăti” / Cresc temerile privind o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu
Armata israeliană executând un atac în Liban / Photo: Ilia Yefimovich/dpa/Hepta

Israelul a promis că va răspunde celui mai mare atac al Iranului asupra țării, alimentând temerile privind o nouă escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, potrivit CNN.

Israelul promite că va răspunde la atacurile iraniene

Iranul a lansat marți zeci de rachete către Israel, în ceea ce Teheranul a spus că este un răspuns la uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah și a altora, la doar câteva ore după ce Israelul a declarat că a lansat o operațiune terestră „limitată și localizată” împotriva grupării susținute de Iran în Liban.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că estimează că Iranul a tras 180 de „proiectile”. A spus că a interceptat multe dintre rachete, deși unele au aterizat la sol în Israel și Cisiordania ocupată.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite în timpul atacului, potrivit armatei israeliene. Amploarea pagubelor rămâne neclară.

Temeri de război total: atacul Iranului a crescut și mai mult miza în ceea ce este deja un moment extrem de tensionat. Liderii mondiali au avertizat de mult că conflictul dintre Israel și împuterniciții Iranului, Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, ar putea evolua într-un război regional mai larg – și toți ochii se vor concentra acum asupra modului în care Israelul răspunde.

Semnale israeliene: Vorbind după atac, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că Iranul a făcut o „mare greșeală” și „va plăti” pentru aceasta. „Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și determinarea noastră de a riposta împotriva dușmanilor noștri”, a spus el.

Îngrijorare majoră: O mare teamă pentru diplomații americani și arabi este posibilitatea ca Israelul să lovească în interiorul Iranului, potențial împotriva instalațiilor sale nucleare. Înalți oficiali din Franța, Marea Britanie, Germania și Uniunea Europeană au condamnat toate atacurile Iranului asupra Israelului, avertizând asupra unor consecințe potențial dezastruoase pentru întreaga regiune.

Ce spun SUA: Președintele Joe Biden a lăudat rolul SUA în a contracara rachetele Iranului, numind atacul „înfrânt și ineficient”. El a spus că Statele Unite „suțin pe deplin” Israelul, dar administrația sa încă discută cu Israelul ce fel de răspuns ar fi adecvat.

Țintele Iranului: șeful militar al Iranului a spus că atacul s-a limitat la ținte militare, dar a avertizat asupra unor lovituri mai ample dacă Israelul va răspunde. Analiza CNN a videoclipurilor geolocalizate ale atacului arată că o concentrație semnificativă de rachete a vizat sediul serviciului de informații Mossad, Baza Aeriană Nevatim și Baza Aeriană Tel Nof.

Atacurile israeliene: armata israeliană a spus că capacitățile sale operaționale nu au fost afectate de atacurile Iranului. Câteva ore mai târziu, armata israeliană a declarat că a lovit ținte Hezbollah în capitala Libanului, Beirut. Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că Israelul va continua să urmărească Hezbollah și pe oricine amenință cetățenii israelieni. „Iranul a comis un act serios în această seară, împingând Orientul Mijlociu către escaladare. Vom acționa la momentul și locul pe care îl decidem”, a spus el.

Anunțul făcut de Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus israelienilor că Iranul „a făcut o mare greșeală” și „va plăti” pentru lansarea unui atac cu rachete asupra țării marți.

„În această seară, Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Acest atac a eșuat. A fost dejucat datorită sistemului de apărare aeriană al Israelului, care este cel mai avansat din lume”, a declarat Netanyahu de la o întâlnire cu cabinetul său de securitate politică, într-un videoclip publicat marți de biroul de presă al guvernului israelian. „Felicit IDF pentru realizările sale impresionante.”

„De asemenea, a fost dejucat datorită vigilenței și responsabilității arătate de voi – cetățenii Israelului. De asemenea, mulțumesc Statelor Unite pentru sprijinul acordat în efortul nostru de apărare”, a adăugat Netanyahu.

„Iranul a făcut o mare greșeală în seara asta – și va plăti pentru asta. Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și determinarea noastră de a riposta împotriva inamicilor noștri”, a spus el.

„Vom respecta regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă – îl vom ataca”.

Netanyahu a abordat și atacul din cartierul Jaffa din Tel Aviv, trimițând condoleanțe familiilor celor uciși. „Ca și în cazul atacului cu rachete, există și o mână deliberată și criminală în spatele acestui atac – vine de la Teheran”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`