Netanyahu îl sfidează pe președintele SUA, Joe Biden, insistând că „nu există loc” pentru statul palestinian

Netanyahu îl sfidează pe președintele SUA, Joe Biden, insistând că „nu există loc” pentru statul palestinian

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a mărit opoziția față de existența unui stat palestinian, adâncind dezacordul cu cei mai apropiați aliați internaționali ai Israelului, SUA, pe măsură ce fisurile din guvernul său de „unitate” din timpul războiului au devenit din ce în ce mai evidente, arată The Guardian.

Netanyahu l-a contrazis pe președintele american Joe Biden

Furia cetățenilor împotriva lui Netanyahu este, de asemenea, din ce în ce mai vizibilă pe străzi, deși încă mai există sprijin public pentru război. Sâmbătă, protestatarii s-au adunat la Tel Aviv, Ierusalim, Cezareea și Kfar Saba, unii cerând acțiuni mai îndrăznețe pentru a asigura eliberarea ostaticilor, iar alții cerând demisia primului ministru.

Unul dintre protestatarii din Ierusalim ținea o pancartă pe care scria: „Țipătul mamelor: nu ne vom sacrifica copiii în război pentru a salva dreapta!”.

În weekend, Netanyahu s-a luptat public – chiar dacă indirect – cu președintele american Joe Biden, care de luni de zile a oferit Israelului sprijin aproape necondiționat pentru războiul său din Gaza, cu un cost politic considerabil pentru propria sa administrație, în America și nu numai.

Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a susținut că, într-un apel telefonic cu Biden, liderul israelian i-a spus președintelui SUA că nevoile de securitate ale țării sale nu lasă loc unui stat palestinian suveran.

„În conversația sa cu președintele Biden, premierul Netanyahu și-a reiterat politica conform căreia, după ce Hamas este distrus, Israelul trebuie să păstreze controlul securității asupra Gazei pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contrazice cererea de suveranitate palestiniană.”, se arată într-un comunicat al biroului premierului israelian.

Această declarație a fost o lovitură indirectă asupra președintelui Joe Biden, care cu doar câteva ore mai devreme spusese că aceeași conversație l-a lăsat încrezător că o Palestină independentă este fezabilă cât timp Netanyahu se află la putere.

Cei doi bărbați au vorbit pentru prima dată după aproape o lună după ce Netanyahu și-a alarmat aliații americani și britanici excluzând un stat palestinian independent într-o conferință de presă.

Și britanicii vor soluția celor două state

La Londra, ministrul de externe, David Lammy, l-a criticat puternic pe Netanyahu. „Respingerea de către premierul israelian a unui stat palestinian este greșită din punct de vedere moral. Și împotriva intereselor tuturor oamenilor, palestinieni și israelieni”, a spus Lammy într-un discurs la conferința Societății Fabian, în timpul căreia a fost întrerupt de demonstranții pro-palestinieni.

Lammy a adăugat: „Înființarea pașnică a unui stat palestinian este o cauză justă. După cum a spus Keir Starmer, acesta este dreptul de netăgăduit al poporului palestinian și singura cale de a garanta o pace justă și de durată atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni.”

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a descris comentariile lui Netanyahu drept „dezamăgitoare”. „Poziția Marii Britanii este foarte clară. O soluție cu două state, cu un stat palestinian viabil și suveran care trăiește alături de un Israel sigur și securizat, este cea mai bună cale către o pace durabilă.”

SUA au spus în repetate rânduri că înființarea unui stat palestinian independent este singura cale către reconstruirea Gazei și asigurarea securității pe termen lung a Israelului.

Sursa Foto: Youtube/ Captură Video/Storyful News & Weather

„Acest război nu are niciun scop și nici viitor, dar prelungirea lui este modalitatea [a lui Netanyahu] de a amâna asumarea responsabilității”, a scris și ziarul Haaretz, citat de un membru al cabinetului.

După mai bine de trei luni, atacurile israeliene au ucis aproape 25.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au strămutat aproape 2 milioane de oameni și au redus o mare parte din Gaza la ruine. Foamea și bolile au pus stăpânire pe taberele și adăposturile aglomerate.

Cu toate acestea, forțele israeliene nu au capturat sau ucis niciunul dintre liderii grupului în Gaza, iar Hamas a lansat recent un baraj de rachete din nordul Gazei, unde Israelul era sigur de distrugerea capacității de luptă a grupării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)