Nereguli găsite de Curtea de Conturi Europeană: Pensiuni turistice făcute în România cu fonduri UE care teoretic funcționau dar nu erau niciodată disponibile

Nereguli găsite de Curtea de Conturi Europeană: Pensiuni turistice făcute în România cu fonduri UE care teoretic funcționau dar nu erau niciodată disponibile
Sursă foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene, unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de proiecte finanțate cu fonduri europene au fost investițiile în pensiuni turistice. Din verificări a rezultat că doar 80% dintre afaceri mai oferă servicii de cazare turistică. Restul de 20% din unitățile turistice nu mai funcționau.

Nereguli depistate de Curtea de Conturi Europeană

Curtea a identificat 24 de structuri de cazare turistică din Cehia, Franța, Ungaria, Italia (Sicilia), România și Slovacia care, potrivit unei analize inițiale a surselor online, erau deschise, dar, în practică, nu erau niciodată disponibile pentru rezervare.

Auditorii au investigat mai în detaliu aceste cazuri prin telefon sau prin e-mail. În cazul în care gestionarii structurilor le-au declarat ca fiind „deschise” (20 de cazuri), Curtea le-a clasificat ca atare în analiza sa. În celelalte 4 cazuri, auditorii au stabilit fără urmă de îndoială că structura de cazare nu era disponibilă pentru turiști.

Potrivit documentului, Bulgaria și România au luat măsuri administrative în urma depistării unor cazuri de utilizare în scopuri private a unităților turistice finanțate din fonduri europene.

Măsurile luate de statele membre

De asemenea, o treime din proiectele cu fonduri europene care vizau reorientarea populației din mediul rural spre activități non-agricole sau finanțarea de noi afaceri nu mai erau în funcțiune la momentul auditului, arată un raport al Curții de Conturi Europene.

Unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de proiecte au fost investițiile în pensiuni turistice. Din verificări a rezultat că doar 80% dintre afaceri mai oferă servicii de cazare turistică. Restul de 20% din unitățile turistice nu mai funcționau.

Autoritățile bulgare au cerut restituirea sumei de 21 de milioane de euro. După cum subliniază Curtea Europeană de Conturi, acest proces de recuperare decurge lent din cauza acțiunilor intentate în fața instanțelor naționale. Totuși, Bulgaria a încetat să susțină unitățile agroturistice în perioada de programare 2014-2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`