Nemţii, furioşi pe chinezi din cauza spionajului industrial: Noi inventăm, ei ne copiază
China, a doua economie globală, se confruntă cu o nouă serie de acuzaţii din partea Germaniei privind spionajul industrial. Potrivit reprezentantului White Rock Global, citat de BBC News, spionajul industrial „este o poveste veche de când lumea”, care aduce pierderi anuale de câteva miliarde de dolari.
“De fiecare dată când un anume produs are o anumită valoare şi altcineva vrea să o afle, se vor găsi căi pentru a ajunge la ea”, subliniază oficialul White Rock Global.
În ultima vreme, China şi Rusia au înregistrat cea mai spectaculoasă creştere în ceea ce priveşte scurgerea de informaţii, spun specialiștii.
Producătorii europeni se tem de competiţia neloială chineză
Companiile europene se tem că odată transferat „know-how-ul” în producţia chineză, tehnologia va fi preluată „fără nicio remuşcare” de chinezi, care vor intra, astfel, într-o competiţie neloială cu producătorii europeni.
Vorbind despre colaborarea cu producătorii chinezi, directorul Bursei de Valori din Berlin, Artur Fischer a declarat: „Le-am oferit descrierea produsului pe care ni-l dorim – toate fotografiile şi resursele informaţionale pe care aveam de gând să le valorificăm pentru a vinde produsul aici, în Germania”.
„Le-am cerut să fabrice componentele. Ei au făcut acest lucru, dar după jumătate de an, ne-au prezentat foarte mândri propriul lor produs, pe care plănuiseră să-l vândă în Germania. Era o copie fidelă a produsului nostru. Ne-au luat fotografiile, descrierile, totul”, a adăugat Artur Fischer, citat de BBC News.
Dieter Burmester, fondatorul unei companii care produce sisteme hi-fi de înaltă calitate, a ales să își vândă produsele în China, însă nu și să le producă acolo, pentru a evita să dezvăluie modalitatea de producție: „Dacă Vestul transportă prea multă tehnologie spre Asia, în câţiva ani ţările de acolo vor deveni competitorii noştri”.
Stephan Wong, avocat specializat pe proprietatea intelectuală şi absolvent al prestigioasei universităţi London School of Economics, a declarat: „Companiile vestice pot semna contracte prin care să-şi transfere know-how-ul şi să aibă acces la piaţa de desfacere Chineză, dar tehnologia urmează să fie transferată companiilor chineze, pentru un preţ stabilit, sau după o perioadă de 10-20 de ani”.
Totuşi, companiile germane nu sunt convinse de validitatea discursul oficial al reprezentanţilor Chinei, amintind de cazul Siemens, companie ce a adus primul tren de mare viteză în China, descoperind ulterior că producătorii locali au dezvoltat o tehnologie similară.
Economia Germaniei, afectată de spionajul industrial al Chinei
Anual, economia Germaniei pierde câteva miliarde de euro în urma atacurilor împotriva proprietăţii intelectuale.
Anunţurile recente privind spionajul industrial nu reprezintă însă o noutate în relaţia economică dintre China şi Germania. În iulie 2009, Germania a denunţat acţiunile de spionaj ale Chinei, pe care o consideră responsabilă de pierderile anuale înregistrate de companiile germane, care au ajuns anul trecut la 50 de miliarde de euro.
Tensiunile dintre cele două puteri economice vin în contextul în care se aşteaptă ca economia Chinei să atingă cel mai mare PIB din lume, depăşind Statele Unite până în 2020.
Autorităţile germane explică cursa în care s-a lansat China pentru deţinerea informaţiilor prin planul guvernului de la Beijing de a depăşi PIB-ul produs de economia americană, în următorul deceniu.