Nehammer a supraviețuit 4 zile Schengen-ului românilor

Nehammer a supraviețuit 4 zile Schengen-ului românilor
Cancelarul austriac Karl Nehammer. Foto: Hepta - DPA Images / Georg Hochmuth

Cancelarul Austriei e istorie, învins de propria-i vanitate. Karl Nehammer a supraviețuit politic doar 4 zile Schengen-ului total al românilor și bulgarilor. Evenimentele din Austria reprezintă o oportunitate istorică de a da dreptul majorității electoratului să-și impună voința. Karl Nehammer a recunoscut prea târziu acest nou „Zeitgeist” (spirit al vremii) care rezonează internațional cu începutul erei lui Donald Trump 2.0 în SUA.

După alegerile federale parlamentare din 29 septembrie 2024, președintele federal al Austriei alege să-l însărcineze tot pe Nehammer, din partea partidului popular, cu formarea guvernului. Deși partidul libertății, mișcarea suveranistă condusă de Herbert Kickl, câștigase detașat scrutinul cu 28,85%. Președintele Van der Bellen a ales să instituie un așa-zis „cordon sanitar” în jurul partidului lui Kickl, în speranța că-l va împiedica să ajungă la putere. Nehammer eșuează după mai bine de trei luni de negocieri și o preconizată coaliție, formată din trei partide, printre care și social-democrații cu care Bucureștiul întreține relații amicale, nu se mai formează. Motivul central fiind lipsa soluțiilor comune pentru acoperirea deficitului bugetar record al Vienei. Cordonul sanitar devine caduc înainte de a apare.

Ajuns șef de guvern în decembrie 2021, Nehammer s-a făcut remarcat pentru români – un an mai târziu – prin intempestivul boicot al guvernului său de coaliție cu micul partid al verzilor în chestiunea lărgirii spațiului european de liberă circulație. Nehammer a jucat la ruleta diverselor influențe geopolitice în defavoarea României până la momentul în care Bucureștiul a înțeles – cu greu – să-i răspundă pe măsură dar coerent și fără emoție populară desuetă. A fost nevoie de un avocat, stăpân pe vorbe și fapte, ca ministru de interne și de un diplomat acreditat la Viena și bun vorbitor de germană, ajuns astăzi ministru de externe bucureștean, iscusit în a-l convinge de utilitatea demersului „Schengen, pas cu pas” chiar și pe fostul cancelar austriac, influentul Sebastian Kurz (2017-2019; 2020-2021) pentru ca anul 2024 să aducă în sfârșit, după mai bine de un deceniu, rezolvarea admiterii României în Schengen. Este adevărat că occidentul a catadicsit să admită România cam pe la spartul târgului, când chiar și râvnitul trofeu e doar o umbră a ceea ce a fost odată… Nehammer s-a înșelat când a crezut că privarea României de accesul la spațiul Schengen ar putea fi șperaclul electoral miraculos, util în fața propriului electorat. Sub conducerea cancelarului Nehammer, au avut loc opt alegeri federale, europene și de land în Austria: în șapte din ele partidul său a pierdut între 9-15%.

Nu vă fie frică de democrație
Externe - 06 ian, 17:47
Nu vă fie frică de democrație

Ceea ce se întâmplă acum în Austria ar putea, potrivit lui Julian Reichelt, cunoscutul reporter de război și comentator politic care a condus redacțiile celui mai mare cotidian german BILD, între februarie 2017 și octombrie 2021, să provoace un cutremur și în viitoarea politica de la Berlin. Alegătorii germani, chemați la urne pe 23.02.2025, ar putea învăța că o schimbare conservatoare și suveranistă este posibilă, poate chiar probabilă, dacă până și vecinii austrieci reușesc să asculte de vocea propriei voințe populare. Mesajul central al acestui „thriller politic” vienez, spune Reichelt pentru portalul de opinie și știri din Viena exxpressTV: Există șansa de a construi ceea ce alegătorii au votat.

În funcție de cine-i va urma cancelarului demisionar la conducerea conservatorilor, Austria ar putea avea deja în aprilie 2024 alegeri anticipate. Sebastian Kurz nu este interesat în a reveni la conducerea fostului său partid. Președintele federal va decide rapid ce va urma. Marele câștigător al plecării lui Nehammer rămâne astfel partidul libertății lui Herbert Kickl, slujitorul voinței majorității populare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările