Strategia post-Brexit a Regatului Unit a fost criticată atât în arhipelag, cât și peste hotare, marți, după ce guvernul Boris Johnson a confirmat planurile legislativle pentru Irlanda de Nord, care ar „încălca dreptul internațional”, înlocuind prevederile acordului de divorț semnat cu UE, potrivit Euronews.
Planurile Londreiau stârnit aproape imediat semne de întrebare cu privire la încrederea în administrația Boris Johnson și au venit după amenințarea făcută de prim-ministrul britanic la începutul săptămânii cu privire la retragerea Regatului Unit din discuțiile referitoare la viitoarele relații cu UE.
Simon Coveney, ministrul irlandez de Externe, susține că abordarea Regatului Unit este profund „problematică și ilegală”. La rândul său, David Sassoli, președintele Parlamentului European, a avertizat că „încrederea și credibilitatea” se vor pierde dacă Marea Britanie își încalcă angajamentele asumate.
Pe fondul unui val de critici – venite atât din prima linie a formațiunii conservatoare, cât și din zona opoziției – predecesoarea lui Boris Johnson, Theresa May, a pus la îndoială posibilitatea ca Regatul Unit să mai primească încredere pe scena internațională dacă își încalcă obligațiile asumate prin acordul de divorț.
Protocolul pentru Irlanda de Nord face parte din Acordul de Retragere, care are forța unui tratat internațional. UE a avertizat că un eventual eșec în respectarea prevederilor sale va pune în pericol orice fel de înțelegeri post-Brexit.
Keir Starmer, liderul laburiștilor din opoziția britanică, s-a întrebat dacă strategia Regatului Unit reprezintă cumva o tactică de negociere prin care să obțină un avantaj în discuțiile cu privire la aspectele comerciale. Discuțiile s-au reluat, marți, la Londra, într-o încercare de a depăși blocajul.
Charles Michel, președintele Consiliului European, a făcut un apel la calm, marți, pe fondul tensiunilor tot mai mari din cadrul discuțiilor privind comerțul post-Brexit. Totodată, demnitarul european a avertizat Marea Britanie că decizia de „a părăsi clubul” înseamnă că „există consecințe”.
Fostul premier belgian a explicat că Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, are un „mandat clar” și a apărat linia fermă pe care blocul comunitar a adoptat-o în ceea ce privește viitorul acces al Regatului Unit la piețele UE.
În orice caz, Boris Johnson a amenințat că se va retrage din discuții dacă nu se ajunge la un acord până la jumătatea lunii octombrie. O perioadă de tranziție, care ține în vigoare majoritatea înțelegerilor din prezent, expiră la 31 decembrie.
Charles Michel a refuzat să ofere un răspuns tranșant atunci când a fost întrebat dacă Marea Britanie rămâne un partener de încredere cu un premier credibil.
„Să rămânem calmi, știu din experiența mea belgiană că fiecare negociere în parte și în special Brexitul a fost mereu un proces dificil. Am dat un mandat clar, avem încredere în Michel Barnier”, a mai spus Charles Michel.