Trei nave ale Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice au încercat, miercuri, să preia controlul unui tanc petrolier britanic ce naviga prin Strâmtoarea Ormuz, relatează BBC.
Potrivit presei britanice, navele iraniene ar fi ordonat navei „British Heritage” să-şi schimbe cursul şi să oprească. Tancul petrolier era, însă, escortat de fregata britanică „HMS Montrose”, care a direcţionat armele către navele iraniene şi le-a cerut să se retragă.
Pe cale de consecinţă, navele iraniene s-au retras fără să se fi tras niciun foc.
„Nu au existat ciocniri cu navele străine, mai ales cele englezeşti”, a precizat agenţia de presă iraniana, FARS.
Sursă foto: Facebook / Royal Navy
Tentativa a venit cum nu se poate mai prost pentru Iran
În primul rând, cel mai probabil, ea a venit ca răspuns la reţinerea, în Gibraltar, de pe 4 iulie, a unei nave ce naviga sub pavilion panamez, dar care transporta petrol dinspre Iran către Siria. Transportul încălcând astfel sancțiunile impuse de Uniunea Europeană regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Iranul a negat, însă, ca nava avea ca destinaţie Siria.
În plus, agresiunea Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice a venit în aceeaşi zi în care Statele Unite şi-a anunţat intenţia de a forma o ‘coaliție multilaterală’ pentru ‘asigurarea libertăţii de navigaţie’. Spaţiul vizat fiind întreaga coastă a Yemen-ului, Oman-ului, Qatar-ului, mergând până la Strâmtoarea Ormuz. Adicăspaţiul aproximativ în care operează navele militare iraniene. Ori, incidentul de miercuri are potenţialul de a servi drept argument în favoarea planurilor Statelor Unite.
Nu în ultimul rând, tentativa Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice este în măsură să pericliteze şi ultimele încercări de salvare a ceea ce a mai rămas dinacordul nuclear, din cauza faptului că Marea Britanie se numără printre ţările care şi-au declarat, de mai multe ori, interesul de a face asta.
Mai mult decât atât, incidentul poate servi ca argument în favoarea celor care susţin că tancurile petroliere atacate pe data 13 iunie de au fost, într-adevăr, lovite de forţele armate iraniene – lucru, de asemenea, negat de Teheran.
Foto: Locul desfășurării incidentului (sursă foto: Google Maps)
Ce ce tocmai „Strâmtorea Ormuz”
Prin acest punct trece tot petrolul exportat de ţările arabe către restul lumii. O parte a ţărilor care expediază petrol prin această rută fiind ostile Teheranului (precum Arabia Saudită sau Kuwait).
Dar tocmai din cauza importanței „Strâmtorii Ormuz”, Iranul a ameninţat, de mai multe ori, că-i va impune o blocadă navală, încercând astfel să obțínă concesii de natură economică și geopolitică atât de la Statele Unite, cât și de la adversarii săi regionali. O astfel de mutare, foarte probabil, că ar atrage însă o reacţie militară imediată a Washington-ului și nu numai.