Nava turcă protagonistă în disputa cu Grecia privind forajul revine în Mediterană. Atena consideră decizia o „escaladare majoră și o amenințare directă la pacea și securitatea în regiune”.

Nava turcă protagonistă în disputa cu Grecia privind forajul revine în Mediterană. Atena consideră decizia o „escaladare majoră și o amenințare directă la pacea și securitatea în regiune”.
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Grecia a acuzat Turcia că subminează eforturile de dezescaladare a crizei cu privire la drepturile de forajîn estul Mării Mediterane, după anunțul că o navă de cercetare este în pregătire pentru o nouă misiune în apele disputate, transmite Euronews.

Nava turcă protagonistă în disputa cu Grecia privind forajul revine în Marea Mediterană

Este vorba despre nava turcă de cercetare Oruc Reis, care va opera „din 12 și până în 20 octombrie” în regiunea pe care a explorat-o în august și septembrie, inclusiv în aria sudică a insulei grecești Kastellorizo, potrivit mesajului emis de sistemul de alertă maritimă NAVTEX.

Ministerul grec de Externe a catalogat luni decizia drept o „escaladare majoră și o amenințare directă la pacea și securitatea în regiune”.

Tensiunile între Atena și Ankara au izbucnit în 10 august și s-au menținut la un nivel ridicat până la jumătatea lunii septembrie, ca urmare a faptului că Turcia a desfășurat un vas de cercetare seismică, ce a fost escortat de nave de război, pentru a derula explorări în largul insulei grecești menționate, la 2 kilometri de coasta turcă, într-o zonă ce ar putea fi bogată în gaze naturale.

Grecia revendică suveranitatea asupra apelor din jurul Kastellorizo, dar Turcia nu este de acord și insistă că are drepturi extinse în estul Mediteranei datorită coastei sale ceva mai lungi.

Ankara a început prin desfășurarea Oruc Reis și a unor nave militare în apele disputate în 10 august și le-a extins misiunea, ignorând apelurile repetate făcute de UE și Atena, care au cerut Turciei să se abțină. La următoarea misiune Oruc Reis va fi însoțită de alte două nave, Ataman și Cengiz Han.

Oruc Reis a revenit pe coasta turcă luna trecută, în timp ce se afla în apele revendicate de Grecia, în ceea ce mulți au sperat că este un semn de dezescaladare pentru rezolvarea crizei. De altfel, însuși președintele Recep Tayyip Erdogan afirma că retragerea vine să dea diplomației o șansă.

Totuși, liderii turci explicau și că nava pur și simplu va trece prin lucrările de mentenanță programate, urmând să revină în estul Mediteranei pentru a-și continua munca. Chiar și așa, a existat speranță privind dezamorsarea conflictului luna trecută, când Ankara și Atena – în urma unor eforturi conduse de diplomația germană – au convenit să poarte negocieri.

Discuțiile au fost amânate încă din 2016 și trebuiau să se reia până acum, dar nu s-a oferit niciodată o dată concretă în acest sens. Principala discuție din acest registru a avut loc săptămâna trecută, când miniștrii de Externe din Grecia și Turcia s-au întâlnit în marja unui forum de securitate de la Bratislava, Slovacia.

La un summit din octombrie, UE a amenințat Ankara cu sancțiuni în eventualitatea în care Turcia eșuează în oprirea explorării energetice în apele revendicate de Grecia și Cipru. De partea cealaltă însă, Turcia a descris amenințarea drept „non-constructivă”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`