Nava spațială Chandrayaan-3 a aterizat cu succes, miercuri, în apropiere de polul sudic al Lunii. India este prima țară care aselenizează în această zonă, una despre care cercetătorii cred că ar putea ascunde rezerve importante de apă înghețată și elemente prețioase, relatează Al Jazeera.
Chandrayaan-3, care înseamnă „mooncfraft” (vehicula lunar) în limba sanscrită, a decolat din Sriharikota, din sudul Indiei, pe 14 iulie.
India este a patra țară a lumii care ajunge pe Lună, dar este prima care aselenizează în zona polului sudic.
For every setback there is a comeback#Chandrayaan3 pic.twitter.com/fpZ5u3wAb1
— Priyanshu (@PriyanshuVK18K) August 23, 2023
Oamenii de știință văd în polul sudic al Lunii un teritoriu neexplorat, care ar putea găzdui rezerve importante de apă înghețată și elemente prețioase.
Congratulations to @isro . A proud moment for India in space exploration! #Chandrayaan3 has touched down on the moon’s South Pole, making India the FIRST country to achieve this remarkable feat! JAIHIND ! #IndiaOnTheMoon 🇮🇳 pic.twitter.com/arBfnj1c4Z
— Allu Arjun (@alluarjun) August 23, 2023
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, spune că succesul misiunii „aparține întregii umanități”.
„Succesul misiunii lunare a Indiei nu este numai al Indiei”, a declarat oficialul indian, adăugând că misiunea are la bază o abordare „antropocentrică”.
„O zi istorică pentru sectorul spațial al Indiei”, a mai spus el.
Premierul Narendra Modi a urmărit momentul din Africa de Sud, acolo unde participă la Summitul BRICS, formatul din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Lansată în iulie, nava spațială a orbitat în jurul Pământului de mai multe ori pentru a atinge viteza necesară călătoriei spre Lună.
Acum că a ajuns acolo, un rover bazat pe energie solară va explora suprafața polului sudic și va transmite date către Terra.