NATO vrea să crească producția de arme în Ucraina: „Ucraina trebuie să poată acţiona de pe o poziţie de forţă”

NATO vrea să crească producția de arme în Ucraina: „Ucraina trebuie să poată acţiona de pe o poziţie de forţă
Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Christophe Gateau

Miniștrii apărării din Germania, Franța, Polonia, Italia şi Regatul Unit s-au întâlnit luni la Berlin. Scopul discuțiilor este legat de măsurile de securitate şi apărare în Europa.

NATO vrea să crească producția de arme

Germania, alături de alte state membre NATO, plănuiește să intensifice producția de armament pe teritoriul Ucrainei ca răspuns la escaladarea conflictului de către Rusia, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, după discuții recente, conform Știrile ProTv.

Acesta a subliniat că o prioritate o reprezintă dezvoltarea și achiziția de drone bazate pe inteligență artificială, precum și îmbunătățirea cooperării pentru a sprijini producția de muniție.

„Ucraina trebuie să poată acţiona de pe o poziţie de forţă”, a subliniat Pistorius.

Acesta a mai spus că invazia rusă a ajuns la „o dimensiune internaţională”, referindu-se la cei 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord pe care se estimează că i-a adus preşedintele rus Vladimir Putin în ţară pentru a se antrena şi a lupta în Ucraina.

Ce au declarat liderii NATO

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a participat la reuniune prin videoconferință timp de aproximativ 30 de minute.

Boris Pistorius a subliniat că utilizarea de către Rusia a unei noi rachete cu rază medie de acțiune în Ucraina, care prezintă riscuri pentru securitatea întregii Europe, a fost un subiect important în cadrul discuțiilor de la Berlin. Ministrul german al Apărării a remarcat că acțiunile Rusiei în Ucraina au un impact direct asupra Germaniei și asupra cetățenilor din alte state membre NATO. „Ameninţările ruse sunt întotdeauna îndreptate şi în direcţia noastră”, a declarat acesta.

Miniștrii Apărării din Germania, Boris Pistorius, Franța, Sébastien Lecornu, Regatul Unit, John Healey, Polonia, Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz, și Italia, Guido Crosetto, s-au întâlnit pentru discuții înainte de preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite de către Donald Trump, pe 20 ianuarie. Trump, cunoscut pentru poziția sa critică față de NATO, a solicitat Europei să aloce mult mai multe resurse pentru propria securitate și este de așteptat să reducă sprijinul militar oferit Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:09 - Călin Georgescu crede că sucurile Pepsi sau Fanta conțin manocipuri: „Și intră în tine ca într-un laptop”
13:07 - Cristina Trăilă, întrebată despre susținerea Elenei Lasconi: PNL este un partid democratic. Nu poate ieși din calea europeană a României, nu se poate uita spre Serbia sau spre Belarus și în niciun caz spre Rusia (VIDEO)
12:53 - Reacția Deliei după declarația lui Călin Georgescu. „Femeia e doar ca să facă copii, de aia e ea”
12:50 - Moldovan (PSD), după ascensiunea lui Georgescu: „Eu când mă gândeam și toată lumea spunea că ‘vrem o țară ca afară’, nu mă gândeam la Belarus” (VIDEO)
12:45 - Theodor Paleologu, despre Călin Georgescu: „Tipul e dus cu pluta, se crede Mesia, spune că prin el acționează Dumnezeu”
12:37 - Mihai Tudose, șeful campaniei PSD la parlamentare: Alegerile de duminică pot să însemne rămânerea României pe o cale predictibilă sau să intrăm din nou în nu știu ce experimente (VIDEO)
12:24 - Incendiu în Japonia în timpul testării unei rachete. Instalația Agenţiei Spaţiale Japoneze a luat foc
12:24 - Semnale de alarmă la Bruxelles după victoria lui Călin Georgescu, scrie Politico. Un analist străin avertizează: „România este super importantă pentru ruși”
12:21 - Profesorul Alexandru Gussi, despre apariția lui Călin Georgescu: Un pumn în față binemeritat. Un salutar moment al adevărului. Șocul colectiv din 24 noiembrie a declanșat spirala re-democratizării
12:03 - Franța și Regatul Unit iau în considerare trimiterea de trupe și companii militare private în Ucraina. Londra neagă aceste informații