NATO va înceta să mai comunice cu partenerii germani dacă Berlinul va alege să colaboreze cu Huawei pentru infrastructura rețelelor 5G, a avertizat generalul american Curtis Scaparrotti, comandatul suprem al forțelor aliate în Europa, informează AFP preluată de Agerpres.
‘Ne este teamă că structura comunicaţiilor lor va fi compromisă, deoarece mai ales cu sistemul 5G, a cărui lăţime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă’, a declarat miercuri şeful forţelor NATO în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA.
Dacă 5G este ‘integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem’, a avertizat el. ‘Şi pentru militari, aceasta ar fi o problemă’, a adăugat Scaparrotti.
Wall Street Journal a dezvăluit luni că ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al preşedintelui Donald Trump, a adresat o scrisoare ministrului german al economiei, Peter Altmaier, pentru a-i semnala că relaţiile de colaborare în materie de servicii secrete vor fi revizuite dacă Berlinul nu renunţă la companii chineze precum Huawei în domeniul tehnologiei mobile 5G.
Avertismentele vin în contextul în care Germania Germania urmează să lanseze licitaţii la mijlocul lunii martie pentru viitoarea infrastructură de telecomunicaţii mobile 5G, iar cancelarul Angela Merkel a promis că va ‘discuta’ cu Washingtonul înainte de a face eventuala alegere pentru Huawei.
‘Acordăm o mare importanţă securităţii în construirea reţelei 5G, motiv pentru care suntem pe cale să ne definim propriile standarde şi, desigur, le vom discuta cu partenerii noştri, atât în Europa, cât şi în Statele Unite’, a declarat cancelarul, marţi.
Berlinul vrea să recupereze întârzierea semnificativă pe care o are în domeniul digital, orientându-se spre tehnologia mobilă 5G, care oferă internet ultra-rapid ce ar trebui să permită dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, vehiculele autonome sau fabricile automatizate.
În acest domeniu, grupul Huawei este considerat mai performant şi mai inovativ în raport cu concurenţii săi, remarcă France Presse. Dar Washingtonul se teme că Beijingul îl va folosi ca pe un ‘cal troian’ pentru a spiona comunicaţiile în ţările care folosesc echipamente chineze în reţeaua lor 5G.
Legislaţia chineză obligă grupurile al căror sediu social este în China să ofere ajutor tehnic serviciilor de informaţii, notează AFP.
Statele Unite au exclus Huawei de la implementarea pe teritoriul american a tehnologiei 5G şi interzic instituţiilor să achiziţioneze produsele şi serviciile companiei chineze de telecomunicaţii. Washingtonul încearcă să-şi convingă aliaţii occidentali să facă acelaşi lucru.