NATO: Ucraina a solicitat ajutor internațional pentru urgențe pe scară largă

NATO: Ucraina a solicitat ajutor internațional pentru urgențe pe scară largă
Foto: Hepta.ro - Zuma Press / Aleksandr Gusev

Centrul de Coordonare Euro-Atlantic pentru Răspuns la Dezastre (EADRCC) a primit, marți, o solicitare pentru ajutor internațional din partea Ucrainei, a anunțat NATO. Astfel, se pare că autoritățile ucrainene se pregătesc pentru mai multe urgențe pe scară largă în situații ce pot afecta populația civilă.

Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari la granița cu Ucraina

Marți seară, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că americanii nu pot confirma că rușii au început să retragă o parte din trupele masate la granița cu Ucraina, ba chiar au informații că numărul soldaților ruși a ajuns la 150.000.

„Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina”, a declarat și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Moscova a negat în permanență că ar viza un atac asupra Ucrainei și susține că nu vrea decât garanții de securitate din partea NATO și SUA. Săptămâna aceasta, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că Rusia vrea continuarea dialogului, deși până acum acum acesta nu a avut un rezultat.

În discursul său de marți, Biden a avut un mesaj direct și pentru ruși: „Nu sunteți dușmanii noștri și nici nu cred că voi vă doriți un război sângeros și distructiv împotriva Ucrainei, o țară și un popor cu care împărtășiți legături atât de profunde, istorie și cultură.”.

Biden: Dacă Rusia va ataca Ucraina, lumea nu va uita că aceasta a ales să aducă moarte și distrugere

Totodată, președintele american a transmis un mesaj ce vizeză direct mai ales România și statele de Flancul Estic al NATO: „Statele Unite va apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forța. Un atac împotriva vreunei țări NATO e un atac împotriva tuturor. Angajamentul SUA față de Articolul 5 e sacrosanct. Deja, ca răspuns la amenințarea rusească, am trimis trupe adiționale pe Flancul Estic”.

„Dacă Rusia va ataca Ucraina, se va lovi de o condamnare generalizată în toată lumea. Lumea nu va uita că Rusia a ales să aducă moarte și distrugere. Invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o lovitură pe care Rusia și-o dă singură”, a mai afirmat Joe Biden.

Declarațiile au fost făcute în contextul speculațiilor că 16 februarie va fi ziua invaziei rusești în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`