NATO trebuie să reacționeze la dronele și rachetele rusești care încalcă spațiul aerian al alianței, susține ministrul român al Apărării

NATO trebuie să reacționeze la dronele și rachetele rusești care încalcă spațiul aerian al alianței, susține ministrul român al Apărării
Foto: Inquam Photos / Sabin Cârstoveanu

NATO trebuie să adopte un răspuns „coordonat robust” la incidentele în care rachetele sau dronele rusești trase asupra Ucrainei intră în spațiul aerian al alianței, a declarat miercuri ministrul român al Apărării, Angel Tilvar, potrivit Reuters.

Statele de pe flancul estic al NATO, ai căror miniștri ai apărării s-au întâlnit miercuri la București, au declarat în repetate rânduri că activitățile Rusiei în regiunea Mării Negre și nu numai sunt o sursă de profundă îngrijorare.

La începutul acestei luni, statele NATO, România și Letonia au văzut dronele rusești prăbușindu-se după ce le-au încălcat spațiul aerian, ceea ce a determinat apelurile oficiale pentru măsuri de acționare în comun pentru a contracara incursiunile aeriene ale Rusiei.

Săptămâna trecută, Ucraina a acuzat Rusia că folosește bombardiere strategice pentru a lovi un vas civil cu cereale într-un atac cu rachete în apele Mării Negre, lângă România, intensificând și mai mult tensiunile dintre Moscova și alianța militară.

„Țările B9 sunt profund îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Rusiei în spațiul aerian NATO, în Polonia, România, Letonia, precum și de escaladarea tensiunilor de-a lungul flancului estic al NATO”, a declarat Tilvar reporterilor, referindu-se la gruparea regională a membrilor NATO. .

„De aceea este nevoie de un răspuns robust, coordonat la nivel aliat, precum și de aplicarea cât mai curând posibil a apărării aeriene rotative și a modelului antirachetă integrat”.

Ministrul adjunct al apărării polonez, Pawel Zalewski, a declarat că o reuniune a miniștrilor apărării NATO din octombrie va trebui să abordeze distrugerea dronelor care intră în spațiul aerian aliat.

„Am confirmat atacuri hibride asupra aliaților, precum și participarea Belarusului la acțiunile Rusiei”, a adăugat Zalewski.

România are o graniță de 650 km (400 de mile) cu Ucraina și a avut fragmente de drone rusești rătăcite pe teritoriul său în mod repetat în ultimul an. Teritoriul românesc se află aproape de porturile fluviale Dunărea ucrainene, ținte frecvente ale Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:29 - Casele de pariuri nu au anticipat victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cota uriașă pe care o avea
13:28 - Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
13:22 - Rușii, bucuroși de victoria lui Călin Georgescu. ,,Un susținător al uniunii cu Rusia”
13:15 - Călin Georgescu: Nașterea prin cezariană e o tragedie. Se rupe firul divin
13:10 - Politico, material amplu despre „șocul” de la alegerile prezidențiale din România. Ce scriu jurnaliștii străini despre controversele legate de Călin Georgescu, admirator al Rusiei și al Ungariei
13:02 - Opt persoane din Constanța sunt suspecte de furtul a tone de motorină din trenuri. Sunt în arest timp de 30 de zile
12:52 - Ascensiunea lui Călin Georgescu, e „efectul Trump”. Un profiler susține că Robert F. Kennedy Jr. va veni în România, să-l sprijine pe Georgescu
12:52 - Dan Vîlceanu, întrebat despre scenariul Eduard Hellvig – președinte PNL: Mi-e greu să cred că într-o democrație poți să iei pe cineva de la securitate să îl aduci la partid (VIDEO)
12:39 - George Simion l-a felicitat pe Călin Georgescu. „Sunt bucuros că suveranismul a ieșit pe primul loc”
12:24 - Nicușor Dan: Nu se întâmplă în sociologie ca cineva să aibă acum două săptămâni 3%, acum o săptămână 10% și în ziua votului 20% / E obligatoriu să fie aleasă o președintă care nu are vreun dubiu ca România să fie în UE și NATO