NATO și Ucraina se vor întâlni la Bruxelles în urma lansării rachetei balistice experimentale de către Rusia

Publicat: 26 11. 2024, 10:22
Sursă foto simbol: Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorii statelor membre NATO și Ucraina se întâlesc  marți la Bruxelles, după ce Rusia a lansat un nou atac, de această dată cu o rachetă balistă experimentală, asupra teritoriului ucrainean.

Noi tensiuni între NATO și Moscova

Rusia a lansat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune de ultimă generaţie, însă fără încărcătură nucleară. Moscova a promtis că va spori acest gen de atacuri dacă Kievul va continua să folosească rachete occidentale pentru a-i lovi teritoriul, conform Știrile ProTv.

Vladimir Putin a amenințat că va lovi ţările care furnizează astfel de arme ucrainenilor. Mai mult, acesta a spus că conflictul din Kiev a căpătat un „caracter mondial”.

Statele Unite au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că mii de soldați nord-coreeni, aflați în prezent în Rusia, ar putea fi desfășurați „în curând” împotriva forțelor ucrainene.

Pe fondul acestor tensiuni intense, Consiliul NATO-Ucraina, înființat în 2023 pentru a facilita dialogul între Kiev și Alianța Nord-Atlantică, se va reuni marți la solicitarea Ucrainei.

Ucraina le cere aliaților noi sisteme de apărare

După lansarea acestor atacuri, Kievul a făcut apel la aliații săi occidentali și a solicitat noi sisteme de apărare de ultimă generație. Moscova a dat asigurări că aceste rachete, numite „Oreşnik”, sunt imposibil de interceptat. Momentan, Ucraina aşteaptă decizii „concrete” împotriva Rusiei, a insistat ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga.

Un oficial NATO a declarat că reuniunea va reprezenta ocazia de a discuta „situaţia actuală din Ucraina şi va include informări de la oficialii ucraineni prin videoconferinţă”.

Diplomații Alianței au adoptat o atitudine precaută în privința rezultatelor așteptate de la această întâlnire. Ambasadorii intenționează să reafirme că noua armă rusească nu îi va descuraja „să continue să sprijine Ucraina”.

Această situație tensionată are loc pe fondul temerilor europene legate de o posibilă retragere a sprijinului militar american pentru Ucraina, în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, și de riscul unui acord de pace care ar dezavantaja Ucraina.

„Nu pot să-mi imaginez că ar fi în interesul Statelor Unite să-i permită lui Putin să iasă învingător din aceste negocieri”, a declarat luni şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.