NATO se pregătește să recunoască oficial o nouă zonă de luptă: Spațiul cosmic! Decizia ar putea produce multe efecte pe scena globală
NATO ar intenționa să recunoască oficial spațiul cosmic drept domeniu de luptă, la summitul de la Londra planificat pentru 3-4 decembrie, ceea ce ar însemna că un nou tip de confruntare ar putea completa lista ciocnirilor clasice: terestre, aeriene, maritime sau cibernetice, potrivit Reuters preluat defenseromania.ro.
Anunțul ar fi fost făcut de patru diplomați, care au mai menționat că această decizie a NATO vine pentru a-i demonstra președintelui american Donald Trump că Alianța este relevantă și se adaptează noilor amenințări. Liderul de la Casa Alba a semnat deja decretul pentru crearea unei Forțe Spațiale a SUA.
„Există un acord conform căruia spaţiul cosmic ar trebui declarat domeniu, iar summitul de la Londra este cel mai bun loc de a oficializa acest lucru”, a spus la sfârşitul săptămânii trecute un înalt diplomat al NATO implicat în discuţii, care a atras totuşi atenţia că munca tehnică este încă în desfăşurare.
Diplomații neagă că NATO ar fi pe picior de război în spațiul cosmic. Totuși, ei susțin că desemnarea cosmosului drept domeniu de luptă ar declanșa o dezbatere privind posibilitatea ca Alianța să folosească în cele din urmă arme spaţiale, care pot să doboare rachete inamice sau sisteme de apărare aeriană, sau care pot distruge sateliţi.
Așadar, diplomații au precizat că decizia de a declara spațiul cosmic drept o noua frontieră pentru Apărare ar putea ajuta în a-l convinge pe Trump că NATO este un aliat util în a descuraja dezvoltarea Chinei.
În prezent, statele NATO dețin 65% din sateliții spațiali, dar China ia în considerare dezvoltarea de constelații masive de sateliți comerciali, prin care să poată oferii diverse servicii – de la Internet de mare viteză pentru avioane și până la urmărire de rachete, respectiv forțe armate.
Rusia, considerată de Alianță drept putere ostilă, este și ea o forță în spațiu – una dintre puținele țări care pot lansa sateliți pe orbită.
„Poate să existe un război exclusiv în spaţiu, însă cine controlează spaţiul controlează şi ce se întâmplă pe uscat, pe mare şi în aer. (…) Dacă nu controlezi spaţiul, nu controlezi nici celelalte domenii”, a spus Jamie Shea, fost oficial al NATO, în prezent analist la think-tank-ul Friends of Europe de la Bruxelles.