NATO putea face mai multe pentru a preveni războiul din Ucraina, spune Jens Stoltenberg: „Pentru a-i pune capăt, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia”

NATO putea face mai multe pentru a preveni războiul din Ucraina, spune Jens Stoltenberg: „Pentru a-i pune capăt, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

NATO ar fi putut face mai multe pentru a înarma Ucraina, astfel încât să încerce să împiedice invazia pe scară largă pe care a lansat-o Rusia în 2022, a declarat secretarul general în exercițiu al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru o publicație germană, potrivit Politico.

Jens Stoltenberg crede că NATO putea face mai multe pentru a preveni războiul

„Acum furnizăm echipament militar pentru război – pe atunci, am fi putut furniza echipament militar pentru a preveni războiul”, a declarat secretarul general al NATO pentru Frankfurter Allgemeine, într-un interviu publicat sâmbătă.

Stoltenberg a arătat spre reticența aliaților în a furniza armele pe care le ceruse Kievul înaintea războiului, din cauza temerilor că tensiunile dintre NATO și Moscova ar putea escalada. După izbucnirea conflictului, Ucraina, care nu este membră a Alianței, a primit constant armament din partea statelor occidentale.

„Va trebui să existe din nou dialog cu Rusia” pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Înaltul oficial nord-atlantic consideră că finalul războiului din Ucraina poate să se materializeze doar la masa negocierilor.

„Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia la un moment dat. Însă trebuie să se bazeze pe puterea ucraineană”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO din 2014 și fost prim-ministru al Norvegiei, va face un pas în spate în octombrie, când funcția sa va fi preluată de fostul premier olandez Mark Rutte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`