NATO pregătește intensificarea ajutorului pentru Ucraina. Jens Stoltenberg: Este prea devreme pentru o decizie de aderare la Alianță

NATO pregătește intensificarea ajutorului pentru Ucraina. Jens Stoltenberg: Este prea devreme pentru o decizie de aderare la Alianță
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Secretarul general Jens Stoltenberg a susținut o serie de declarații, miercuri, înaintea Summitului NATO de la Washington, și a afirmat că se așteaptă ca aliații să aprobe un nou ajutor substanțial pentru Ucraina, dar că este prea devreme pentru a spune când ar putea adera Ucraina la Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters și EFE preluate de Agerpres.

NATO, noi ajutoare pentru Ucraina

Acest summit, care marchează împlinirea a 75 de ani de la înființarea alianței, va fi scena unor „decizii importante pentru viitor”, inclusiv în ceea ce privește suplimentarea ajutorului pentru Ucraina și stabilirea unor relații mai strânse cu partenerii din zona Pacificului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea la Centrul de convenții din Washington.

Înaltul oficial nord-atlantic a precizat că noile ajutoare vor presupune și crearea unui nou comandament NATO pentru Ucraina în vederea furnizării asistenţei de securitate şi a instruirii soldaţilor ucraineni, livrarea de noi arme şi muniţii, inclusiv de sisteme antiaeriene, precum şi măsuri de asigurare a interoperabilităţii depline între armata ucraineană şi trupele NATO.

Statele NATO și-ar putea asuma și un angajament pe termen lung în ceea ce privește finanțarea echipamentelor militare pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro pe an.

În ultimul proiect al declarației finale de la summit este menționat că NATO va continua să susțină Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, însă Alianţa „va fi în poziţia de a transmite o invitaţie de aderare Ucrainei când aliaţii vor conveni şi condiţiile vor fi întrunite”, a declarat o sursă din Alianță pentru Reuters.

Jens Stoltenberg a vorbit și despre prezidențialele americane

Secretarul general al NATO consideră că o eventuală victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale americane nu va schimba relația dintre SUA și Alianță.

„Indiferent de rezultat, Statele Unite vor rămâne un aliat puternic”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`