NATO va discuta despre propunerile de securitate pe care le-a formulat Federația Rusă, dar nu va lăsa Moscova să dicteze postura militară a Alianței, a declarat noul ministru german al apărării, Christine Lambrecht, duminică, când a efectuat o vizită la trupele germane dislocate în Lituania pentru a descuraja o eventuală agresiune rusă, transmite Reuters.
Federația Rusă nu poate să dicteze Alianței Nord-Atlantice pe teme de securitate regională, a fost mesajul transmis de Christine Lambrecht în Lituania, țară care – la fel ca vecinele sale baltice, Estonia și Letonia – este îngrijorată din cauză că Federația Rusă a desfășurat la frontierele Ucrainei peste 175.000 de militari în format de luptă ofensiv.
„Trebuie să rezolvăm această situație tensionată în care ne aflăm, atât la nivel diplomatic, cât și printr-o descurajare credibilă”, a punctat oficialul german, potrivit AFP preluată de Barron`s.
„Dar nu se poate ca Rusia să dicteze partenerilor NATO cum să se poziționeze”, a atras atenția Christine Lambrecht.
Este prima vizită externă pe care o efectuează de la preluarea mandatului de ministru federal al apărării, ca parte din guvernul de coaliție compus din social-democrații cancelarului Olaf Scholz, Verzi și FDP.
Ministrul german s-a întâlnit cu omologul său lituanian, Arvydas Anusauskas, care susține că „Rusia a mobilizat în regiunea Kaliningrad forțe ce sunt de 10 ori mai mari decât batalionul desfășurat în Rukla”.
„În acest context, revendicările Rusiei care slăbesc securitatea țărilor noastre sunt pur și simplu imposibil de implementat. Consider că trebuie să fie respinse”, a adăugat Arvydas Anusauskas.
La baza militară Rukla din Lituania staționează circa 550 de trupe germane. De altfel, Germania conduce batalionul multinațional din această țară.
Unități militare similare au fost desfășurate în alte state baltice și în Polonia în 2017, într-o operațiune de descurajare a agresiunii ruse.
Federația Rusă a dezvăluit vineri o listă de propuneri de securitate și a solicitat negocieri urgente cu Washingtonul. Printre altele, Moscova a solicitat NATO să nu se mai extindă și să nu mai stabilească baze în fostele state sovietice.
Occidentul a amenințat că va institui sancțiuni covârșitoare dacă Rusia va invada Ucraina.
Înaintea vizitei în Lituania, Christine Lambrecht a solicitat adoptarea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.