Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă

Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Cpl. Evan Jones/U.S. Marines

Militarii Spaniei și ai Țărilor de Jos au preluat sâmbătă misiunile de supraveghere aeriană în Bulgaria pe fondul tensiunilor din regiune, tensiuni provocate de faptul că Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei.

NATO, misiune de supraveghere aeriană în Bulgaria

Armata spaniolă și cea olandeză vor trimite până la nouă avioane de vânătoare în misiunea pe care o efectuează în țara aliată de la sud de Dunăre, țară care are – precum Ucraina și Federația Rusă – ieșire la Marea Neagră, transmite South China Morning Post.

Ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, spune că rotația forțelor spaniole este avută în vedere pentru ziua de luni, iar cea a forțelor olandeze este programată pentru aprilie-mai, transmite dpa preluată de Agerpres.

„Este vorba despre o rotaţie de cinci până la şapte avioane, în primul caz, şi două avioane, în celălalt caz, întrucât acestea sunt avioane din a patra şi a cincea generaţie, pe care Bulgaria nu le are. Contingentul spaniol va participa cu avioane Eurofighter Typhoon, iar contingentul olandez va zbura cu F-35. Întrucât Bulgaria nu dispune de acest tip de echipamente şi capacităţi, solidaritatea ţărilor NATO conduce la utilizarea de capacităţi comune, acolo unde este posibil şi în concordanţă cu dorinţele şi deciziile ţărilor respective”, a explicat oficialul guvernului de la Sofia.

MAE: România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic

Pe fondul temerilor că ar pregăti o invazie, Federația Rusă neagă acuzațiile și susține că va continua dialogul cu SUA. Occidentul a respins așa-zisele „garanții de securitate” pe care le-a pretins Moscova, care susține că una dintre ele a vizat retragerea forțelor aliate din țările care au aderat la blocul militar după 1997, inclusiv România și Bulgaria. Poziția părții ruse a generat o reacție fermă din partea Ministerului Afacerilor Externe.

„Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. (…) Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic. În acest sens, autoritățile române au salutat anunțurile recente ale SUA și Franței privind intenția de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare și apărare aliate”, a subliniat Bucureștiul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`