Membrii NATO au convenit asupra unui nou plan de apărare în fața oricărui potențial atac din partea Rusiei

Publicat: 21 10. 2021, 22:43
Actualizat: 22 10. 2021, 00:12
Foto: Hepta.ro

NATO a convenit asupra unui fond de 1 miliard de dolari pentru a oferi finanțare pentru dezvoltarea de noi tehnologii digitale, transmite Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

Plan NATO pentru un potențial atac rusesc

Miniștrii apărării din partea NATO au convenit asupra unui nou plan de organizare și apărare în fața oricărui potențial atac din partea Rusiei, pe mai multe fronturi.

Strategia confidențială are în vedere pregătirea simultană împotriva regiunilor din Marea Baltică și Marea Neagră care ar putea include armament nuclear, atacuri cibernetice și atacuri spațiale. 

„Continuăm să ne consolidăm alianța cu planuri mai bune și modernizate”, a declarat Jens Stoltenberg.

La finalul întâlnirii de joi, membrii NATO au convenit asupra unui fond de 1 miliard de dolari ce are ca scop finanțarea și dezvoltarea tehnologiilor digitale de apărare.

Oficialii au subliniat că un atac din partea Rusiei nu este iminent. Oficialii de la Moscova au declarat că nu au intenții agresive, iar pregătirile NATO vor destabiliza Europa. 

„Conceptul de descurajare și apărare în zona euro-atlantică – și planul său strategic de implementare – este necesar, deoarece Rusia dezvoltă sisteme avansate de arme și desfășoară trupe și echipamente mai aproape de granițele aliaților.”, au declarat diplomații NATO.

Lecțiile din Afganistan

Alianța NATO efectuează o revizuire a evenimentelor și tacticilor din Afganistan, mai ales după ce retragerea SUA din Afganistan a fost profund blamată de către aliați.

„Criza din Afganistan nu schimbă nevoia ca Europa și America de Nord să fie împreună în NATO. În fața provocărilor globale tot mai mari, unitatea și puterea noastră sunt cele care ne mențin în siguranță.”, a spus Stoltenberg.

Dezastrul din Afganistan a alarmat ceilalți membrii NATO să-și dezvolte și să-și pună la punct aparatura și tactica militară, reprezentând o frică a retragerii SUA din NATO, singurul bastion împotriva Rusiei. Stoltenberg a transmis că încearcă să oprească revolta din Afganistan prin „pârghii” diplomatice și presiuni financiare.