NATO cere Rusiei şi Siriei să îşi oprească ofensivă din provincia rebelă Idlib. Între timp, Rusia şi Turcia reiau negocierile (VIDEO)

Publicat: 28 02. 2020, 15:40
Sursă foto: Hepta.ro & Facebook

Federaţia Rusă şi trupele președintelui Bashar al-Assadtrebuie să-şi oprească ofensiva din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vineri, citat de Reuters.

„Aliaţii condamnăatacurile aeriene şi nediscriminatorii ale regimului sirian şi Rusiei din Idlib. Le solicit să îşi oprească ofensiva, să respecte dreptul internaţional şi să susţină eforturile ONU pentru găsirea unei soluţii paşnice”, a declarat Jens Stoltenberg.

Solicitarea lui Jens Stoltenberg vine pe fondul unei situaţii umanitare şi strategice tot mai complicate din provincia Idlib. Pe de o parte, Turcia doreşte să-şi prezerve influenţă din Idlib, dar pe de altă parte se confrunta cu presiuni tot mai mari din partea trupelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care este susţinut şi de Rusia.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, şi omologul sau rus, Vladimir Puţin, semnaseră în toamna anului trecut un acord care garanta încetarea focului în provincia Idlib. Însă devine tot mai clar că acel acord a fost, de fapt, menit doar să acorde timp regimului lui Bashar al-Assad (şi Rusiei) de a elimina alte centre rebele.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, de exemplu, trupele lui Bashar al-Assad au recucerit Alep, unul dintre cele mai importante centre urbane rebele. Pentru că acum, regimul să-şi redirecţioneze forţele către Idlib, ultimul centru urban rebel major.

În momentul de faţă, oraşul Idlib este protejat de armata turcă. Situaţia nu poate, însă, să fie de durată din cauza riscurilor izbuncirii unui conflict mai serios între Turcia şi Şiria.

Dar lăsând aspectele de natură politică şi strategică la o parte, conflictul tot mai intens a dus, însă, la situaţia ca, în momentul de faţă, provincia Idlib să fie locul uneia dintre cele mai grave crize umanitare din istoria recentă. Rusia şi Şiria au mai fost acuzate şi de faptul că au bombardat, în mod deliberat, mai zeci de spitale, şcoli şi chiar şi o maternitate, cu tot cu oameni înăuntru.

Potrivit celor mai recente estimări, din cauza războiului, între 900.000 şi un milion de oameni şi-ar fi abandonat locuinţele şi au fugit din calea trupelor guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, către oraşul Idlib şi graniţa cu Turcia. Şi peste 80% dintre refugiaţi sunt femei şi copii.

Din cauza acestui tip de bombardamente, recent, atât Rusia, cât şi Bashar al-Assad au fost acuzate de ONU de posibile crime de război.

„Simplul număr al atacurilor asupra spitalelor, asupra centrelor medicale şi şcolilor ar sugera că nu pot fi toate accidentale. Atacurile ar reprezenta crime de război”, declara pe 19 februarie Rupert Colville, puratorul de cuvânt al ONU pe drepturile omului.

Momentul în care un grup de soldați (presupuși turci) este bombardat

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.