NATO va lansa miercuri procesul oficial de ratificare a aderării Suediei şi Finlandei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Aliaţii vor semna mâine protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei”, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat. „Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcţie a noului comandament suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.
Turcia şi-a dat acordul pentru lansarea acestei proceduri la summitul liderilor NATO de la Madrid, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a reamintit celor două ţări nordice condiţiile ce trebuie respectate.
„Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlamentul” turc în vederea adoptării sale, însă „dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuţii să îl trimitem în parlament”, a atras el atenţia într-o conferinţă de presă.
Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.
Suedia şi Finlanda sunt membre ale Uniunii Europene, însă acordul semnat la Madrid „nu angajează decât cele trei ţări”, a reamintit luni Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.
Turcia va reînnoi solicitările formulate către Suedia și Finlanda pentru extrădarea persoanelor pe care Ankara le consideră teroriste, în condițiile în care cele trei state au ajuns la un acord în ceea ce privește cererile statelor nordice de a intra în NATO, a declarat miercuri ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, citat de Reuters.
Inițial, Turcia blocase candidaturile și acuzase Suedia și Finlanda că găzduiesc militanți kurzi și alte entități considerate teroriste de partea turcă, dar le reproșase și embargourile pe armament și neîncuviințarea cererilor de extrădare.
Cele trei state au semnat un acord prin care Turcia s-a angajat să își retragă vetoul, iar Suedia și Finlanda s-au angajat să nu susțină Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) și Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), grupuri încadrate în lista organizațiilor de teroriste de partea turcă, și nici membri ai rețelei Fethullah Gulen (FETO), pe care Ankara o consideră vinovată pentru tentativa eșuată de puci din 2016 și pe care a încadrat-o de asemenea în lista organizațiilor teroriste.