NATO a decis activarea planului de apărare chimică, biologică și nucleară
NATO a activat planurile de apărare chimică, biologică și nucleară, după cum a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a refuzat să comenteze cu privire la eventuale speculații ce s-ar putea naște în urma acestor decizii.
NATO a activat planurile de apărare chimică, biologică și nucleară
„Comandantul suprem al NATO a decis activarea planurilor de apărare chimică, biologică și nucleară”, după cum a declarat Stoltenberg, potrivit sursei citate mai sus.
Totodată, el a refuzat să speculeze și cu privire la reacțiile pe care Occidentul le-ar putea implementa, în cazul în care Rusia ar decide să folosească arme nucleare.
Acesta a explicat că eventuale speculații ar putea transforma o situație imprevizibilă și periculoasă într-o situație și mai imprevizibilă și mai periculoasă.
„Avem responsabilitatea să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război între Rusia și NATO, de aceea aliații au agreat să nu trimită trupe în Ucraina”, a declarat, tot joi, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, punctând că alianța va evita escaladarea conflictului.
SUA, de părere că Putin ar putea lansa un atac nuclear limitat în Polonia
Wesley Clark, general american în retragere, fost comandant NATO, a declarat că un Vladimir Putin „frustrat” ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra Poloniei, pentru a descuraja NATO.
Aliații NATO, în schimb, au susținut în repetate rânduri că sunt uniți în fața atitudinii agresive a Rusiei. Iar președintele american Joe Biden a afirmat de mai multe ori că SUA vor apăra „fiecare centimetru” din teritoriul alianței.
Wesley Clark a declarat la CNN că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi o „armă atomică cu putere redusă, pentru a descuraja NATO. Unde ar putea să o folosească? Probabil că nu în Ucraina, dar poate asupra zonelor de tranzit sau asupra unor zone populate din Polonia”.
Generalul în retragere a mai afirmat că dacă Rusia ar începe să piardă războiul din Ucraina ar putea fi tentată să folosească o armă nucleară cu speranța că NATO va da înapoi de teama de a nu declanșa un al Treilea Război Mondial. Asta în contextul în care liderii occidentali deja au invocat drept argument pentru neintervenția în Ucraina dorința de a evita extinderea războiului.