NASA va izbi intenționat o navă spațială de un asteroid. După coliziune, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va investiga consecințele

NASA va izbi intenționat o navă spațială de un asteroid. După coliziune, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va investiga consecințele
Foto: Captură video

Agenția Spațială Americană va izbi, intenționat, o navă spațială de dimensiunea unei mașini de un asteroid, luni noapte, pentru a investiga secretele acestor obiecte cosmice și pentru a vedea dacă i se poate modifica traiectoria, potrivit France24.

Testul dublu de redirecționare a asteroizilor (DART) al NASA își propune să se ciocnească luni noaptea de asteroidul Dimorphos, sperând să-i modifice ușor traiectoria, prima dată când se încearcă o astfel de operațiune.

După coliziunea cu asteroidul, Hera va investiga consecințele

După ce NASA va sparge în mod deliberat o navă spațială de dimensiunea unei mașini într-un asteroid săptămâna viitoare, va reveni misiunii Hera a Agenției Spațiale Europene să investigheze „scena crimei” și să descopere secretele acestor roci spațiale potențial devastatoare.

Dimorphos se află la 11 milioane de kilometri (6,8 milioane de mile) distanță de Pământ și nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră. Misiunea este un test de rulare în cazul în care lumea trebuie să devieze într-o zi un asteroid de la drumul nostru.

Astronomii din întreaga lume vor urmări impactul DART, iar efectul acestuia va fi urmărit îndeaproape pentru a vedea dacă misiunea a trecut testul.

Ulterior, misiunea Hera Agenției Spațiale Europene va cerceta ce efect a avut impactul. Sonda spațială Hera este planificată să se lanseze în octombrie 2024, cu scopul de a ajunge la Dimorphos în 2026 pentru a măsura impactul exact pe care DART l-a avut asupra asteroidului.

Dimorphos este un mediu complet nou

Dimorphos, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, Didymos, în timp ce se năpustesc împreună prin spațiu, oferă nu numai „o oportunitate perfectă de testare pentru un experiment de apărare planetară, dar este și un mediu complet nou”, a spus managerul misiunii Hera al ESA, Ian Carnelli.

„Dacă un asteroid este alcătuit, de exemplu, din pietriș, abordările pentru a-l perturba pot fi diferite decât dacă ar fi fost metal sau alt fel de rocă”, a declarat Bhavya Lal de la NASA, pentru Congresul Internațional de Astronautică de la Paris săptămâna aceasta.

Despre Dimorphos se cunosc puține lucruri, astfel încât luni se preconizează că oamenii de știință vor descoperi „o lume nouă”.

„Asteroizii nu sunt roci spațiale plictisitoare, sunt super incitanți pentru că au o mare diversitate” în dimensiune, formă și compoziție, a spus Patrick Michel, investigatorul principal al misiunii Hera.

Materia s-ar putea comporta complet diferit decât se așteptă ei, deoarece este o gravitație scăzută în comparație cu Pământul.

O modalitate prin care misiunea Hera va testa Dimorphos va fi aterizarea unui nanosatelit pe suprafața sa, parțial pentru a vedea cât de mult sare. Sistemele binare precum Dimorphos și Didymos reprezintă aproximativ 15% dintre asteroizii cunoscuți, dar nu au fost încă explorați.

Cu un diametru de doar 160 de metri, în jurul dimensiunii Marii Piramide din Giza, Dimorphos va fi, de asemenea, cel mai mic asteroid studiat vreodată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni