NASA lansează Peregrine 1, prima misiune pe Lună, după 50 de ani

NASA lansează Peregrine 1, prima misiune pe Lună, după 50 de ani
Image by Robert Karkowski from Pixabay

Pregătirile finale sunt în curs de desfășurare la Cape Canaveral din Florida, NASA a pregătit prima rachetă americană care să ajungă pe Lună, după 50 de ani.

Peregrine încearcă să fie prima misiune comercială pe Lună

Dacă totul merge bine, instrumentele de pe Peregrine vor măsura nivelurile de radiație, nivelul de existență al apei de suprafață și subterană, câmpul magnetic și stratul extrem de subțire de gaz numit exosferă. Se așteaptă ca noile informații să ajute la minimizarea riscurilor și să valorifice resursele naturale ale lunii atunci când oamenii vor ajunge pe suprafața ei.

Misiunea va analiza compoziția exosferei lunare și va monitoriza modul în care aceasta se schimbă pe parcursul celor aproximativ opt zile pământești în care Pregrine 1 va funcționa. Cercetătorii NASA speră să vadă efectul ciclurilor naturale, cum ar fi variațiile de temperatură de la 100C la -100C și activitățile proprii ale rachetei.

Ca o resursă potențială pentru misiuni viitoare, apa este o moleculă cheie de găsit. Misiunea poate dezvălui modul în care moleculele de apă sunt eliberate de la suprafață în timpul zilei și prinse din nou noaptea, aducând date noi cu referire la circulația apei lunare.

Cât va dura noua misiune americană pe Lună

Misiunea urmează să dureze aproape două luni. Dacă lansarea are succes, Peregrine 1 va trece printr-o perioadă de orbitare a Pământului, apoi va ajunge pe Lună și apoi va coborî și ateriza în Sinus Viscositatis.

Cu toate acestea, nu este foarte sigur că va ajunge acolo. CEO-ul Astrobotic, John Thornton, unul dintre oamenii care au construit Peregrine, a declarat pentru CNN săptămâna trecută: „Este într-adevăr ca o șansă de 50 la 50 de a da un șut direct în poartă – și este vorba mai mult despre succesul industriei, nu despre o misiune anume”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)