Agenția spațială a cerut firmei RR Auction, cu sediul în Boston, să oprească vânzarea prafului de pe Lună colectat în timpul misiunii Apollo 11 din 1969, cu care au fost hrăniți ulterior câțiva gândaci în timpul unui experiment.
Experimentul cu hrănirea gândacilor cu praf de Lună era menit să determine dacă roca lunară conținea vreun fel de agent patogen care să reprezinte o amenințare pentru viața terestră.
Acestea, a declarat un avocat al NASA într-o scrisoare adresată casei de licitații, aparțin încă guvernului federal. Materialul provenit din experiment, inclusiv o fiolă cu aproximativ 40 de miligrame de praf lunar și trei carcase de gândaci morți, avea prețul de început de cel puțin 400 de mii de dolari, dar a fost retras între timp de la licitație, a declarat joi RR.
„Vă solicităm să nu mai facilitați vânzarea niciunui și a tuturor obiectelor care conțin experimentul Apollo 11 privind solul lunar (gândacii, lamelele și specimenul de testare post-distructivă) prin oprirea imediată a procesului de licitație”, a scris NASA.
Misiunea Apollo 11 a adus pe Pământ mai mult de 21,3 kilograme de rocă lunară. O parte a fost dată de mâncare insectelor, peștilor și altor creaturi mici pentru a vedea dacă le va ucide. Gândacii care au fost hrăniți cu praf lunar au fost aduși la Universitatea din Minnesota, unde entomologul Marion Brooks i-a disecat și studiat.
„Nu am găsit nicio dovadă de agenți infecțioși”, a declarat Brooks în octombrie 1969. Dar praful de pe Lună și gândacii nu au fost niciodată returnate NASA, fiind în schimb expuse în casa lui Brooks. Fiica ei le-a vândut în 2010, iar acum sunt din nou scoase la vânzare de un expeditor pe care RR nu l-a dezvăluit.