Pe 15 ianuarie, un vulcan subacvatic din Pacificul de Sud a erupt violent. Serviciul Meteorologic din Tonga a transmis mai multe avertizări de inundații, ploi torențiale și vânt puternic. Locuitorii din zonă au fost sfătuiți să se adăpostească de valurile periculoase.
Oamenii de știință de la agenția spațială americană NASA, au declarat că forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga a depășit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima.
Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a expulzat un nor de cenușă, care a otrăvit apa potabilă şi a distrus culturile agricole şi cel puţin două sate din regatul insular.
BREAKING: Satellite image captures Tonga’s Hunga volcano erupting
(Source: @US_Stormwatch) pic.twitter.com/VolrJs7Gfi
— The Spectator Index (@spectatorindex) January 15, 2022
Potrivit NASA Earth Observatory, erupția ar fi fost de câteva sute de ori mai puternică decât bomba atomică americană lansată asupra orașului japonez Hiroshima.
Supraviețuitorii acestei catastrofe au declarat că puterea acesteia „le-a zguduit creierul”.
„Cantitatea de energie eliberată de erupţie credem că a fost echivalentă cu între 5 şi 30 de megatone (5 până la 30 de milioane de tone) de TNT″, a declarat Jim Garvin, om de ştiinţă în cadrul NASA, citat într-un material publicat duminică seara pe site-ul misiunii Earth Observatory.
Erupția a provocat decesul a cel puțin trei persoane din Tonga, iar alte două persoane din Peru au murit prin înec. Coasta Peru a fost afectată de deversarea a 6.000 de barili de ţiţei în urmă cu o săptămână.
Deoarece comunicațiile sunt în continuare afectate în Tonga, amploarea pagubelor rămâne incertă. Forţe de apărare japoneze, neozeelandeze şi australiene au început livrarea ajutoarelor de urgenţă.