NASA caută metode mai eficiente prin care ar putea trimite astronauți pe Marte în viitor, iar Statele Unite vor să testeze un motor de navă spațială alimentat prin fisiune nucleară până în anul 2027, informează The Guardian și news.ro.
Bill Nelson, șeful agenţiei spaţiale americane, a dezvăluit marţi că un parteneriat cu agenţia de cercetare a armatei americane, DARPA, a fost deja încheiat, având ca obiectiv dezvoltarea unei tehnologii de propulsie termică nucleară.
„Cu ajutorul acestei tehnologii, astronauţii ar putea călători spre şi dinspre spaţiul cosmic mai repede ca niciodată – o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj uman pe Marte”, a fost declarația dată de Nelson, citat într-un comunicat al NASA.
NASA a mai explicat că o rachetă nucleară termică este semnificativ mai eficientă cele alimentate în mod convenţional, iar reducerea timpului de călătorie este vitală pentru a ajunge pe planeta roşie.
„Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauţi”, specifică NASA.
În interiorul unei rachete nucleare termice, un reactor de fisiune nucleară ar produce temperaturi extrem de ridicate. Căldura trebuie transferată în întregime unui combustibil lichid, care după ce este transformat în caz va fi expulzat printr-o duză ce asigură propulsia.