Elicopterul Mars Ingenuity al NASA, care a explorat suprafața planetei Marte din 2021, și-a încheiat misiunea după o defecțiune produsă la o elice îl împiedică să mai zboare, a anunțat NASA.
NASA scrie că dispozitivul care a făcut istorie, demonstrând că zborul este posibil și pe Marte, într-un mediu în care nu există decât 1% atmosferă, așa cum este posibil pe Pământ, a trimis ultimele imagini de la zborul său din 18 ianuarie.
Se pare că elicea s-a defectat în timpul unei operațiuni de amartizare, când a lovit solul, iar avaria este suficient de serioasă încât să facă un nou zbor imposibil.
Ingenuity, primul aparat de zbor care a funcționat pe o altă planetă, a fost dezvoltat inițial ca o tehnologie demonstrativă și urma să efectueze maxim cinci zboruri experimentale pe Planeta Roșie.
Dispozitivul a depășit, însă, așteptările și a zefectuat 72 de misiuni pe Marte, pe distanțe de 14 ori mai lungi decât era planificat, acumulând în total peste 2 ore de zbor.
„Călătoria istorică a Ingenuity, primul aparat de zbor de pe o altă planetă, a ajuns la sfârșit. Acest elicopter remarcabil a zburat mai sus și mai departe decât ne-am fi imaginat vreodată și a ajutat NASA să facă lucrul la care se descurcă cel mai bine – să facă posibilul imposibil.
Prin misiuni ca Ingenuity, NASA pregătește terenul pentru zboruri ulterioare în Sistemul nostru Solar și pentru o explorare mai sigură și mai inteligentă pe Marte și dincolo de ea”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.
Ingenuity a amartizat pentru prima oară pe suprafața Planetei Roșii pe 18 februarie 2021, atașat de partea inferioară a rover-ului Perseverence. A făcut primul zbor, ridicându-se de pe suprafață pe 19 aprilie 2021, dovedind că zborul controlat pe Marte este posibil.
După alte patru zboruri, Ingenuity s-a angajat la o nouă misiune de recunoaștere pentru cercetătorii de la Perseverence. În 2023, elicopterul a executat cu succes două teste de zbor, aducând noi date despre limitele aerodinamicii marțiene.
Echipa de control a programat pentru data de 18 ianuarie un zbor scurt, vertical, pentru a-i determina poziția, după ce, anterior, amartizarea s-a făcut de urgență.
Datele arată că, așa cum era planificat, elicopterul a atins altitudinea maximă de 12 metri și a planat timp de 4,5 secunde înainte de a-și începe coborârea la o viteză de un metru pe secundă.
Totuși, la aproximativ un metru distanță de suprafață, Ingenuity a pierdut contactul cu rover-ul. A doua zi, comunicațiile au fost restabilit, iar imaginile produse au arătat o avarie serioasă la una dintre elice.
Pe parcursul unei misiuni extinse care a durat aproape 1.000 de zile marțiene, de 33 de ori mai lungă decât era planificat inițial, Ingenuity a fost îmbunătățit cu abilitatea de a-și alege autonom locurile de amartizare pe teren accidentat, și-a reparat un senzor stricat, s-a autocurățat după furtuni de nisip și a operat de pe 48 de zone de zbor diferite. De asemenea, a efectuat trei amartizări de urgență și a supraviețuit unei ierni marțiene dificile.
Proiectat să funcționeze pe timp de primăvară marțiană, Ingenuity a întâmpinat dificultăți majore pe timpul iernii – nu a mai putut să-și pornească sistemul de încălzire pe timpul nopții, ceea ce a dus la resetarea constantă a computerului de bord și a dus la o recalibrare a operațiunilor aparatului de către echipa de pe Pământ.
În condițiile în care capacitatea de zbor a aparatului nu mai există, echipa Ingenuity va face ultimele teste pe sisteme și va descărca imaginile și datele stocate. Rover-ul Perseverence este prea departe de Ingenuity, astfel că fotografii cu locul final „de odihnă” al Ingenuity nu vor mai putea fi făcute, din păcate.