NASA a dezvăluit noi imagini realizate de telescopul spațial James Webb (FOTO, VIDEO)

NASA a dezvăluit noi imagini realizate de telescopul spațial James Webb (FOTO, VIDEO)
NASA a dezvăluit noi imagini realizate de telescopul spațial James Webb (FOTO). Sursa Foto: Facebook/ National Aeronautics and Space Administration

Agenția spațială americană NASA a prezentat marți noi imagini în premieră realizate de telescopul spațial James Webb. Cu toate că numele primelor cinci ţinte cereşti ale lui James Webb au fost anunţate de săptămâna trecută, imaginile au fost păstrate în mare secret, pentru a crea suspans.

NASA lucrează de mai bine de două decenii pentru a-și prezenta „minunea sa științifică” a primelor imagini color ale cosmosului, potrivit BBC.

Imaginile realizate de telescopul James Webb, dezvăluite într-un eveniment online organizat de NASA

NASA a publicat marţi primul set de imagini primite de la cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, James Webb, o veritabilă bijuterie de inginerie care a costat 10 miliarde de dolari.

În programul live de o oră în care fotografiile au fost dezvăluite una câte una, au fost prezentate imagini cu două nebuloase ce ilustrează ciclul de viaţă al stelelor, o exoplanetă şi un grup compact de galaxii.

Fiecare imagine reprezintă o nouă descoperire”, a declarat în deschidere directorul NASA, Bill Nelson. „Fiecare va oferi omenirii o viziune asupra Universului pe care nu am mai văzut-o niciodată”, a adăugat el, potrivit AFP.

După ani de aşteptare, prima imagine ştiinţifică de la telescopul James Webb, o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată, arătând galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă, a fost dezvăluită luni în prezenţa preşedintelui american Joe Biden, care a salutat momentul „istoric”.

De asemenea, un alt obiect cosmic a cărui imagine a fost dezvăluită marţi este o exoplanetă, o planetă aflată pe orbită în jurul unei alte stele decât Soarele nostru, una dintre principalele obiective de cercetare ale lui James Webb.

Coroborând datele obţinute anterior cu ajutorul altor telescoape cu cele ale lui James Webb, „vom fi probabil capabili să detectăm vaporii de apă” în atmosfera exoplanetei, a estimat pentru AFP José A. Caballero, astronom la Centrul de Astrobiologie din Spania şi specialist în astfel de planete.

Cele 5 imagini uimitoare ale cosmosului

Roiul de galaxii SMACS 0723 folosit pe post de lentiă gravitațională, pentru a observa galaxiile aflate la distanțe mult mai mari în spațiu și timp. Imaginea surprinsă de telescop acoperă o porțiune de cer de mărimea unui grăunte de nisip privit de la o lungime de braț distanță și conține mii de galaxii într-un colț al Universului.

Cluster Galaxy SMACS 0723Cluster Galaxy SMACS 0723

A doua imagine prezentată este a unei planete din afara sistemului nostru solar, WASP-96 b. Telescopul James Webb a detectat apă în atmosfera planetei, care este un gigant gazos, care orbitează cu o viteză amețitoare în jurul stelei sale.

Nebuloasa Southern Ring  este un nor de gaze în care se formează planete, care înconjoară o stea aflată pe moarte. Are un diametru de aproape o jumătate de an-lumină și se află la circa 2.000 de ani-lumină de noi.

Cvintetul lui Stephan – aflat la circa 290 de milioane de ani-lumină de noi, în consteația Pegas. Este primul grup compact de galaxii, descoperit în 1877.

Nebuloasa Carina este una dintre cele mai mari și luminoase nebuloase de pe cer, aflată la aproximativ 7.600 de ani-lumină de noi, în constelația Carina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`