Narendra Modi și-a depus documentele pentru al treilea mandat la alegerile generale. La alegerile mamut din India participă aproape 970 de milioane de oameni

Narendra Modi și-a depus documentele pentru al treilea mandat la alegerile generale. La alegerile mamut din India participă aproape 970 de milioane de oameni

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, și-a depus marți nominalizarea pentru a candida pentru al treilea mandat la alegerile generale din India. Modi speră să-și păstreze locul în orașul sfânt hindus, circumscripția sa, de unde a candidat și a câștigat, mai întâi în 2014 și apoi din nou în 2019.

Narendra Modi speră să-și păstreze locul

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, se afla marți în orașul sfânt hindus Varanasi, înconjurat de liderii și susținătorii partidului său, în timp ce a depus în mod oficial documentele pentru a candida la alegerile în desfășurare, care sunt în esență un referendum pentru deceniul său la putere.

Liderul în vârstă de 73 de ani speră să-și păstreze locul la Varanasi, circumscripția din care a candidat și a câștigat, mai întâi în 2014 și apoi din nou în 2019, potrivit AP.

Alegerile generale mamut, de șase săptămâni, din India, au început în aprilie, votul urmând să se desfășoare până la 1 iunie, înainte de numărarea voturilor, pe 4 iunie. Aproape 970 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota, ceea ce face ca acestea să fie cele mai mari alegeri democratice din lume.

Majoritatea sondajelor arată că Modi și partidul său naționalist hindus Bharatiya Janata conduc în cursa pentru locuri în camera inferioară a parlamentului față de principalul lor contestatar, o alianță de opoziție condusă de Congresul Național Indian și partide regionale puternice. Alianța nu și-a anunțat încă candidatul la funcția de prim-ministru.

Depunerea actelor de nominalizare este o etapă procedurală care îi va permite lui Modi să concureze la alegeri. Candidații își înregistrează nominalizările în etape, în funcție de momentul în care votează circumscripția electorală, iar oamenii din Varanasi urmează să voteze pe 1 iunie.

Modi este lăudat pentru creșeterea economică și criticat pentru lipsa de libertate a presei

Modi este considerat un campion al majorității hinduse a țării, care reprezintă 80% din populația de 1,4 miliarde a Indiei. El a supravegheat o creștere economică rapidă în cei 10 ani la putere, iar susținătorii săi îl creditează pentru îmbunătățirea poziției globale a Indiei.

Dar criticii spun că el a subminat, de asemenea, democrația Indiei și statutul acesteia de națiune seculară, cu atacuri ale naționaliștilor hinduși împotriva minorităților țării și un spațiu în scădere pentru disidență și mass-media liberă.

Iar oponenții săi politici au ridicat semne de întrebare cu privire la istoricul economic al guvernului său, indicând șomaj și inflație ridicate, în ciuda creșterii economice puternice.

Înainte de a-și depune nominalizarea, Modi a strâns mii de susținători, în timp ce-și conducea mașina.
Oamenii l-au aplaudat și au scandat „Hail Modi!” în timp ce mașina lui își făcea loc pe șosea spre locul depunerii actelor, unde suporterii BJP fluturând steaguri de partid l-au întâmpinat.

Petale de trandafir au fost aruncate deasupra primului ministru în timp ce acesta zâmbea mulțimii. Unii privitori au fost cocoțați pe vârful clădirilor pentru a arunca o privire asupra procesiunii.

Circumscripția Varanasi are aproximativ 1,7 milioane de alegători. Modi, despre care se așteaptă să-și păstreze locul, se confruntă cu Ajai Rai, care reprezintă Partidul Samajwadi regional.

De asemenea, în luptă este Athar Jamal Lari de la Partidul Bahujan Samaj.
Orașul sfânt este situat pe malul veneratului râu Gange și face parte din statul Uttar Pradesh, cel mai populat din India, cu aproximativ 200 de milioane de oameni.

Este un stat deosebit de important în alegerile indiene, deoarece trimite cel mai mare număr de parlamentari în Parlament și a votat pentru BJP al lui Modi în ultimele două alegeri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital