Nagorno-Karabah: bilanțul morților a crescut la cel puțin 27 de persoane, inclusiv doi civili. Rusia și SUA condamnă ultimele violențe
Oficialii locali pentru drepturile omului spun că cel puțin 27 de persoane, inclusiv doi civili, au fost ucise după ce Azerbaidjanul a atacat zonele controlate de armeni.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut „încetarea imediată a luptei”. Și Rusia și SUA au condamnat violențele
Zeci de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite în Nagorno-Karabakh, după ce Azerbaidjanul a atacat regiunea și a lansat ceea ce a descris drept o „operațiune antiteroristă”, după luni de tensiuni în creștere în regiunea disputată Caucazul de Sud.
Administrația prezidențială a Azerbaidjanului a declarat că atacurile vor continua până când „formațiunile militare armene ilegale” se vor preda și guvernul separatist din Nagorno-Karabah se va desființa.
Deși Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internațional ca teritoriu azerbaigian, o parte din acesta este condusă de autoritățile armene separatiste care spun că zona este patria lor ancestrală. Regiunea a fost în centrul a două războaie – cel mai recent în 2020 – de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.
O declarație a Ministerului Apărării de la Baku a spus că forțele azere au confiscat până acum peste 60 de posturi militare și au distrus până la 20 de vehicule militare împreună cu alte echipamente.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut „încetarea imediată a luptei”, în timp ce UE, Franța și Germania au condamnat acțiunea militară a Azerbaidjanului.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a purtat convorbiri atât cu președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, cât și cu prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan. El a cerut Azerbaidjanului să „înceteze imediat acțiunile militare” și să detensioneze situația, spunând că înrăutățește o situație umanitară deja îngrozitoare – o referire la o blocare de facto îndelungată a regiunii de către Baku.
Într-o citire a apelului, departamentul de stat american a spus că Aliyev și-a „exprimat disponibilitatea” de a opri ostilitățile și de a organiza o întâlnire cu reprezentanții Nagorno-Karabah. Blinken i-a spus lui Pashinyan în apelul lor că Armenia are sprijinul deplin al Washingtonului.
Armenia, care spune că forțele sale armate nu se află în Karabakh și că situația la granița proprie cu Azerbaidjanul este stabilă, a cerut membrilor consiliului de securitate al ONU să ajute și să intervină forțele ruse de menținere a păcii de pe teren.
Rusia, care a negociat o încetare a focului fragilă după un război din 2020, în care Azerbaidjanul a recucerit terenuri în și în jurul Nagorno-Karabah pe care le-a pierdut într-un conflict anterior din anii 1990, a cerut tuturor părților să înceteze lupta.
„Îndemnăm părțile în conflict să oprească imediat vărsarea de sânge, să oprească ostilitățile și să elimine victimele civile”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat.