Guvernul britanic plănuiește ca, după ieșirea țării din Uniunea Europeană să introduăc o regulă conform căreia cetățenii UE cu calificare redusă vor avea nevoie de permise de lucru pentru a munci în Marea Britanie, informează RFI.
Potrivit șefului comitetului consultativ al guvernului privind migrația, Sir David Metcalfe, numărul migranților și durata șederii lor pe teritoriul Regatului Unit după ce țara nu va mai face parte din blocul comunitar vor fi controlate prin intermediul permiselor de muncă, notează DailyTelegraph.
Sistemul va fi unul similar celui al permiselor acordate lucrătorilor sezonieri din agricultură.
În acest context, comitetului consultativ al guvernului britanic privind migrația a publicat un raport care arată că migrația forței de muncă slab calificate din UE a creat o presiune asupra sectorului locativ, învățământului, sănătății și transporturilor.
Potrivit acetui raport, în prezent, două din cele 13 milioane de lucrători cu calificare redusă din Regatul Unit provin din țările membre UE.
Conform datelor trimestriale oficiale privind migrația, în anul încheiat la 31 martie 2016 migrația netă (veniri minus plecări) a fost în Regatul Unit de 327.000, cu 9.000 mai puțin decât în anul precedent. Imigranții au fost, în proporții aproximativ egale, cetățeni din state ale blocului comunitar și din afara UE.
Totodată, românii continuă să fie pe primul loc la numărul de persoane cărora le-au fost emise numere de asigurare socială (NINO), care da dreptul oficial de muncă și asigurări sociale.