Mulți dintre românii care au plecat în vacanță în Grecia stau ore în șir la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas. MAE anunță că Ambasada României la Atena a solicitat măsuri pentru fluidizarea traficului

Publicat: 12 06. 2021, 21:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cozi foarte mari s-au format la intrarea în Grecia dinspre Bulgaria. Românii care au plecat în vacanță au fost nevoiți să aștepte și câteva ore la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas pentru a intra pe teritoriul Greciei. În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile elene solicită la intrarea în țară documentul cunoscut ca PLF (Passanger Locator Form), care se completează online și trebuie să fie prezentat la graniță. Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) anunță sâmbătă că a solicitat autorităților din Grecia să găsească soluții pentru fluidizarea traficului.

Precizările MAE în contextul cozilor formate la intrarea în Grecia dinspre Bulgaria

”În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas), Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Atena a inițiat în regim de urgență demersuri pe autoritățile centrale și locale elene, solicitând identificarea în cel mai scurt timp a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare”, anunță reprezentanții MAE printr-un comunicat de presă, precizând că la fața locului au mers și consulii Ambasadei României la Sofia și Consulatului General al României la Salonic pentru a vedea cum decurg procedurile de verificare și pentru a acorda asistență consulară, în funcție de solicitări.

MAE mai precizează că, potrivit datelor venite de la partea elenă, procedurile se desfășoară cu dificultate pentru că unii dintre călători nu au completat formularul PLF înainte de a ajunge la graniță.

”În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Formularul se completează accesând pagina de internet –https://travel.gov.gr.

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, MAE face apel la cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră”, se mai menționează în comunicatul MAE.

MAE le cere românilor să se informeze temeinic înainte de a face călătorii în afara țării

Totodată, autoritățile române fac apel la cetățeni se se informeze cu atenție înainte de orice deplasare externă pe care o facîn contextul situației excepționale generate de pandemia de coronavirus.

”MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a MAE privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate”, mai precizează MAE, adăugând că autoritățile române urmăresc situația de la granița elenă și sunt în legătură cu cele din Grecia.

De asemenea, MAE reamintește că este în vigoare măsura testării rapide, în mod aleatoriu, în punctele de trecere a frontierei.

”Informații detaliate în limba română sunt disponibile și pe pagina de internet a MAE:https://www.mae.ro/node/51914. Aceste informații sunt actualizate în funcție de elementele comunicate de către autoritățile elene.

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic: 0030 6906 479076”, mai transmite MAE.