Motivul pentru care Regele Charles şi membrii familiei regale nu votează la alegerile din Marea Britanie

Motivul pentru care Regele Charles şi membrii familiei regale nu votează la alegerile din Marea Britanie
Sursa foto: Hepta / Zuma Press / Tayfun Salci

Regele Charles și membrii familiei regale se abțin de la vot pentru a rămâne deasupra politicii de partid, dar nu există nicio lege care să îi împiedice, doar o convenție.

Alegerile generale de joi sunt primele de când Regele Charles al III-lea a preluat tronul. Dar poate monarhul domnitor – și membrii seniori ai familiei regale – să voteze la alegeri? Ei pot, dar nu o vor face, informează publicația The Washington Post.

De ce nu votează Regele Charles și membrii familiei regale

Monarhul și membrii familiei regale „aleg să se abțină” de la vot, a spus comentatorul regal Richard Fitzwilliams. „Orice altceva ar încălca necesitatea conform constituției noastre nescrise ca monarhia să fie deasupra politicii de partid”.

După ce a deținut puterea absolută în Marea Britanie timp de multe secole, monarhia a evoluat într-o instituție care, pe de o parte, este șef al armatei, al bisericii, al sistemului judiciar și al serviciului public și are puterea de a dizolva Parlamentul și de a respinge legile, dar, pe de altă parte, nu exercită niciuna dintre acestea.

În schimb, este o instituție simbolică, care trebuie să apară deasupra politicii de partid, fără să pară că favorizează vreo parte. Deci Familia Regală nu votează.

Robert Hazell, profesor de la University College London, a comentat declarațiile lui Fitzwilliams, menționând că „prin convenție”, membrii regali seniori, precum monarhul, „nu votează, pentru a păstra neutralitatea politică a familiei regale”.

Se așteaptă ca monarhul să fie „neutru din punct de vedere politic în toate chestiunile”, deși există un rol de jucat în alegeri și, în general, regele poate „sfătui și avertiza” miniștrii atunci când este necesar, potrivit site-ului oficial regal, care nu detaliază ce ar implica asta.

Pentru ca alegerile generale să aibă loc, prim-ministrul Marii Britanii trebuie să ceară monarhului să dizolve Parlamentul , ceea ce a făcut Rishi Sunak în luna mai. Odată ce rezultatul alegerilor este publicat, regele îi va cere liderului partidului câștigător să formeze un guvern.

„În mod efectiv, regele nu are nicio implicare: trebuie să numească ca prim-ministru acea persoană care este cel mai probabil să fie capabilă să dețină încrederea Camerei Comunelor”, a spus Hazell. „Dacă laburiştii vor câştiga alegerile, aşa cum se prevede în prezent, Sunak şi-ar prezenta demisia, iar regele l-ar invita pe [Keir] Starmer să formeze un nou guvern”.

Monarhul ține, de obicei, o întâlnire săptămânală cu prim-ministrul pentru a discuta despre chestiuni guvernamentale, iar discuția „este în întregime privată”, notează site-ul regal.

Ce precizări a făcut un profesor din Marea Brtanie

Jeff King, profesor de drept la University College London, a spus că „regulile referitoare la puterea de vot a membrilor familiei regale sunt reglementate de convenția constituțională și nu de legea statutară”.

Convenția, a explicat el, este diferită de tradiție.

„Convențiile sunt „obligatorii” într-un sens important, deși au un caracter politic și nu legal”, a spus el, adăugând că „majoritatea regulilor care structurează modul de funcționare a guvernului au un caracter convențional și sunt incluse în Manualul Cabinetului”, care servește ca ghid al legilor, convențiilor și regulilor de funcționare a guvernului.

„Unele convenții au creat tensiuni în ultimii ani, dar convenția ca monarhul să nu voteze este o regulă clară”, a spus King.

„Monarhul are datoria constituțională de a nu fi implicat în chestiuni politice de partid”, a spus King, citând manualul. „Acest lucru este crucial atunci când monarhul își exercită puterea de a numi un prim-ministru, în situația în care niciun partid nu deține majoritatea totală a Camerei Comunelor”.

Deși în mod tradițional nu este discutat de membrii familiei regale, prințul Harry a adus în discuție incapacitatea sa de a vota, în 2020, când el și soția sa, Meghan, au apărut la televizor, îndemnând americanii să participe la alegerile lor.

„Mulți dintre voi s-ar putea să nu știți că eu nu am putut vota în Marea Britanie toată viața mea”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`