Motivul pentru care Casa Albă a cerut ca NASA să creeze un fus orar specific pentru Lună

Motivul pentru care Casa Albă a cerut ca NASA să creeze un fus orar specific pentru Lună
Foto: Pixabay.

Casa Albă a ordonat marți, 2 aprilie, ca NASA să stabilească un sistem standardizat pentru a securiza comunicațiile și transferurile de date. Experții susțin că misiunea este una foarte dificilă, potrivit Reuters.

Șeful Biroului de Politică Științifică și Tehnologică al Casei Albe (OSTP) a instruit agenția spațială să colaboreze cu alte părți ale guvernului american pentru a concepe un plan până la sfârșitul anului 2026, pentru stabilirea a ceea ce a numit o Oră Lunară Coordonată (LTC).

Luna ar putea avea un fus orar

Modul în care se desfășoară timpul pe Lună în raport cu timpul în care este perceput poate fi schimbat din cauza forței gravitaționale diferite, dar și din cauza altor factori. Printre altele, LTC ar putea oferi un punct de referință pentru măsurarea timpului pentru navele spațiale și a sateliților lunari care au nevoie de o precizie extremă pentru misiunile lor.

„Același ceas pe care îl avem pe Pământ se mișcă cu o viteză diferită pe Lună”, a declarat Kevin Coggins, șeful departamentului de comunicații și navigație spațială al NASA.

„Gândiți-vă la ceasurile atomice de la Observatorul Naval al SUA (din Washington). Ele sunt bătăile inimii națiunii, care sincronizează totul. Veți dori o bătaie de inimă pe Lună”, a mai spus Coggins.

În cadrul programului Artemis, NASA își propune să trimită misiuni de astronauți pe Lună în următorii ani și să stabilească o bază lunară științifică care ar putea ajuta la pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spațiale și țări sunt implicate în acest efort.

Un oficial al OSTP a declarat că, fără un standard de timp lunar unificat, ar fi dificilă asigurarea transferurilor de date între navele spațiale și că comunicațiile dintre Pământ, sateliții lunari, bazele și astronauți sunt sincronizate.

„Imaginați-vă dacă lumea nu și-ar sincroniza ceasurile la aceeași oră, cât de perturbator ar fi acest lucru și cât de dificile ar deveni lucrurile de zi cu zi”, a mai spus oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)