Ducatele de Cornwall și Lancaster ar putea câștiga cel puțin 50 de milioane de lire sterline din închirierea terenurilor către servicii precum NHS și școli, potrivit unei investigații. Terenurile regelui Charles și ale prințului William iau milioane de lire sterline de la organizații caritabile și servicii publice, inclusiv școli de stat și închisori, potrivit unei noi investigații.
Rapoartele susțin că Ducatele Lancaster și Cornwall, care sunt scutite de taxele comerciale și sunt folosite pentru a finanța stilul de viață și munca filantropică a familiei regale, câștigă cel puțin 50 de milioane de lire sterline din închirierea terenurilor pentru serviciile publice. Cele două ducate dețin un total de peste 5.400 de contracte de închiriere.
Un acord de 15 ani face ca trustul spitalului NHS și St Thomas din Londra să plătească 11,4 milioane de lire sterline pentru a-și depozita flota de ambulanțe electrice într-un depozit deținut de Ducatul de Lancaster, moșia veche de 750 de ani a monarhului.
Regele câștigă, de asemenea, cel puțin 28 de milioane de lire sterline din parcuri eoliene, deoarece Ducatul de Lancaster își păstrează un drept feudal de a taxa pentru cablurile care traversează moșia, potrivit unei investigații efectuate de Channel 4’s Dispatches și Sunday Times.
Ducatul lui William de Cornwall, moșia ereditară a moștenitorului tronului, a semnat un acord de 37 de milioane de lire sterline pentru a închiria închisoarea din Dartmoor pentru 25 de ani către Ministerul Justiției, care este responsabil pentru toate reparațiile, în ciuda faptului că plătește 1,5 milioane de lire sterline pentru o închisoare goală a prizonierilor din cauza nivelurilor ridicate de gaz radon.
Proprietatea lui deține și Camelford House, un bloc turn din anii 1960 pe malul Tamisei, care i-a adus cel puțin 22 de milioane de lire sterline în 2005 din chiriile plătite de organizații caritabile și alți chiriași. Două organizații de caritate împotriva cancerului, Marie Curie și Macmillan – al căror patron regele este de mult timp – s-au mutat recent în spații mai mici.
Ducatul de Cornwall a solicitat Marinei Regale mai mult de 1 milion de lire sterline pentru a construi și a folosi digurile pentru nave de război. De asemenea, solicită armatei să se antreneze pe Dartmoor, dar Ministerul Apărării a refuzat o solicitare prin Legea privind libertatea de informare, întrebând cât costă. Ducatul a câștigat, de asemenea, peste 600.000 de lire sterline din construcția unei stații de pompieri și va primi aproape 600.000 de lire sterline din contractele de închiriere cu șase școli de stat.
În ciuda discursurilor și intervențiilor regelui și prințului William pe probleme de mediu, multe proprietăți rezidențiale închiriate de moșiile regale încalcă standardele guvernamentale de bază de eficiență energetică.
Ancheta a constatat că 14% din locuințele închiriate de Ducatul de Cornwall și 13% de către Ducatul de Lancaster au un rating de performanță energetică de F sau G. Din 2020, este împotriva legii ca proprietarii să închirieze proprietăți care sunt evaluate mai jos de categoria E conform reglementărilor privind standardele minime de eficiență energetică.
Moșiile regale au acorduri și cu companii miniere și cariere.
Ancheta a provocat solicitări pentru o anchetă parlamentară și pentru ca cele două imperii să fie cuprinse în proprietatea coroanei, care își trimite profiturile către guvern. Regele și Prințul William plătesc impozit pe venit pe profiturile din moșii după ce au fost deduse cheltuielile de afaceri, dar ambii refuză acum să spună cât de mult.
Criticii spun că moșiile, ale căror venituri au fost folosite de guvernele succesive pentru a menține costul principal al monarhiei pentru contribuabili, se bucură de un avantaj comercial față de rivali, deoarece sunt scutite de impozitul pe profit și impozitul pe câștiguri de capital.
Baroneasa Margaret Hodge, fosta presedinta a comitetului de conturi publice comune, a spus ca ducatele ar trebui sa plateasca cel putin impozitul pe profit. „Acesta ar fi un moment genial pentru monarh să spună că vrea să fie tratat la fel ca toată lumea”, a spus ea.