Moscova trece la alt tip de tatonări: Rusia ar fi atacat cibernetic site-ul Ministerului ucrainean al Apărării. Alte două bănci sunt pe lista victimelor atacului

Publicat: 15 02. 2022, 19:56
Actualizat: 15 02. 2022, 20:06
Sursă foto- Pixabay

Un atac cibernetic a vizat marți Ministerul ucrainean al Apărării, dar și două bănci. Accesul pe site-uri a fost blocat, a anunțat centrul de securitate a informațiilor din Ucraina, informează Reuters.

Centrul ucrainean pentru comunicații strategice și securitate informațională nu a transmis cine este vinovat pentru atac, dar o declarație a sugerat că degetul este arătat spre Rusia.

„Nu este exclus ca agresorul să folosească tactici și mici trucuri murdare, văzând că planurile sale nu funcționează la scară largă”, a anunțat instituția.

Kievul a învinuit Moscova pentru atacuri similare în trecut, mai ales de când Rusia a început să adune peste 100.000 de militari în apropierea frontierei.

Un mesaj de pe pagina principală a site-ului ministerului ucrainean al Apărării a transmis că adresa web este în întreținere.

Ministerul a postat pe Twitter anunțul site-ul său a fost aparent supus unui atac cibernetic și că lucrează la restabilirea accesului la acesta.

Oshadbank a confirmat atacul cibernetic spunând că acesta a dus la încetinirea unora dintre sistemele sale de plăți.

Centrul de comunicații strategice a spus că utilizatorii Privatbank au avut, la rândul lor, probleme cu plățile și cu aplicația bancară. Privatbank nu a comentat încă subiectul.

Sistemul de plăți al băncilor poate fi zdruncinat

Ceea ce se tem acum cel mai mult băncile din regiune este ca Rusia să fie interzisă de la un sistem de plată utilizat pe scară largă, în urma sancțiunilor pe care le pregătește Occidentul, în cazul în care conflictul escaladează.

Băncile italiene și franceze aveau fiecare creanțe restante de aproximativ 25 de miliarde de dolari asupra Rusiei în trimestrul trei al anului 2021, potrivit cifrelor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS).

Băncile austriece aveau creanțe restante în valoare de 17,5 miliarde de dolari, mai mari și decât ale SUA, unde restanțele sunt 14,7 miliarde de dolari.

Rusia ar planifica un atac zilele acestea

Boris Johnson a avertizat ieri, în legătură cu tensiunile dintre NATO și Rusia, faptul că acestea au dus la o „situație foarte, foarte periculoasă și dificilă”, iar amenințarea unei invazii ruse a Ucrainei lasă lumea „la marginea unei prăpastii”.

Johnson a spus că există dovezi „destul de clare” că Rusia plănuiește o invazie a vecinului său, unele rapoarte sugerând că serviciile de informații americane consideră că acțiunile militare ar putea începe de miercuri.

Întrebat cât de probabilă crede el însuși că este o invazie a Ucrainei, premierul a spus: „Cred că dovezile sunt destul de clare. Aveți aproximativ 130.000 de militari la granița cu Ucraina.”