Directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, susține că „degradarea libertății presei în Republica Moldova este o preocupare serioasă”. Potrivit unui comunicat, Neceaev afirmă că autoritățile moldovenești „au făcut presiuni asupra resurselor mass-media ale opoziției, iar spațiul informațional este curățat de opinii și aprecieri inacceptabile guvernului”, relatează tv8.
„Autoritățile monitorizează îndeaproape cum posturile în limba rusă care difuzează programe în R. Moldova primesc amenzi. Pe 5 august, Consiliul Audiovizualului a amendat încă o dată patru posturi TV în limba rusă – NTV Moldova, Exclusive TV, Primul în Moldova și Accent TV – pentru „abateri” de la regulile stabilite. Pe 1 august, Serviciul de Informații și Securitate din Moldova a blocat accesul la un alt site rus pentru presupusa „acoperire unilaterală” a operațiunii militare speciale din Ucraina și publicarea „informațiilor inexacte” care ar putea dăuna securității naționale a țării.
În acest sens, apare o întrebare. În ce măsură politica dusă de oficialul Chișinău în sfera informațională se corelează cu aderarea sa declarată la „valorile democratice”, inclusiv libertatea de exprimare, mass-media și libertatea de exprimare? Facem apel la autoritățile Republicii Moldova să-și revizuiască politica de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni și să ia măsurile necesare pentru a le respecta pe deplin”, se arată în comunicatul remis de către autoritățile rusă.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) resping acuzațiile oficialului rus.
„Această afirmație nu corespunde cu evaluările obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei, precum și organizațiile internaționale la care țara noastră este parte”, precizează MAEIE.
Potrivit MAEIE, în ultimul an, Republica Moldova a avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei.
„Reporterii Fără Frontiere au clasat Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut, urmare a schimbărilor inițiate de guvern și îmbunătățirea situației pentru jurnaliști. Îmbunătățirea libertății presei în Republica Moldova este responsabilitatea primară a Parlamentului, a Guvernului, a Consiliului Audiovizualului pentru a prezenta cetățenilor știrile și informații într-un mod echitabil, obiectiv și onest, fără imixtiune străină și fără a fi influențați de interese particulare.
Autoritățile vor continua eforturile susținute pentru a contribui la informarea corectă și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese, subliniind că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică în conformitate cu aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat pentru tv8, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.