Rusia a semnalat că se pregătește să organizeze un „referendum”, în încercarea de a anexa teritoriul ocupat de soldații săi în sudul Ucrainei.
Un oficial instalat de Kremlin în regiunea Zaporojie a declarat pentru agenția de știri rusă TASS că intenționează să organizeze un referendum local de alipire la Rusia, potrivit BBC.
Aceasta nu a oferit o dată precisă despre când va avea loc un astfel de vot, dar a precizat că referendumul ar fi valid dacă va exista o prezență la urne de 50%.
Ieri, un oficial instalat de Rusia în regiunea Herson a sugerat că Moscova ar putea încerca să organizeze un referendum similar acolo.
„Cel mai probabil va fi un referendum”, a spus Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației instituite de Kremlin, scrie bbc.
Nu a dat nicio dată pentru un eventual vot. Pare puțin probabil ca un vot credibil să aibă loc într-o regiune în plină război, iar forțele ucrainene au lansat o contraofensivă la Herson.
Votul din 2014, în care Rusia a anexat peninsula Crimeea, a fost condamnat de către națiunile occidentale ca fiind ilegal și fals.
Rusia pregătește un referendum în orașul Mariupol, distrus complet de bombardamente, pentru a demonstra „legitimitatea” viitoarei anexări, spun autoritățile ucrainene potrivit the guardian.com.
Scrutinul ar trebui să stabilească dacă locuitorii orășelului vor să se alăture Rusiei. Orașul-port la Marea Azov și o importantă stațiune turistică, care găzduia în vremuri de pace 400.000 de oameni este acum aproape complet ocupat de ruși, cu excepția oțelăriei Azovstal care găzduiește rezistența ucraineană. Aproape 2.000 de soldați refuză să se predea, deși cel puțin 600 sunt răniți.
„Avem unele informații că autoritățile ruse pregătesc un referendum și chiar l-ar putea convoca mâine, dar nu știm încă dacă acesta este cazul. Vedem deja o adaptare a orașului Mariupol la sistemul de învățământ, bancar…”, a explicat Petro Andryushchenko, un consilier al primarului orașului care leagă Crimeea de regiunile separatiste Donbas și Luhansk, potrivit sursei citate.