Moscova a adoptat o declarație privind „pericolul” unirii Republicii Moldova cu România: ”Dacă nu se ajunge la un compromis cu Tiraspolul…”
Duma de Stat de la Moscova a adoptat vineri o declaraţie privind „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”, informează Adevărul.
„În ultimele zile au avut loc probleme care ameninţă să destabilizeze situaţia regiunii în care locuiesc 200.000 de cetăţeni ai Rusiei. Dacă acolo situaţia va exploda, noi nu vom putea sta deoparte. (…) Sensul acestui document se rezumă la două probleme: Este o adresare către autorităţile Republicii Moldova şi ale Ucrainei de a renunţa la orice formă de presiune asupra Transnistriei, să renunţe la acţiuni ce ar duce la crearea unei blocade în jurul regiunii”, a declarat deputatul Leonid Kalaşnikov, preşedinte al Comitetului pentru relaţiile cu CSI.
La rândul său, deputatul formaţiunii Rusia Unită, Constantin Zatulin, a afirmat că „formula viitorului Republicii Moldova depinde de compromisul cu Transnistria.
Dacă acest compromis nu va fi atins, atunci viitorul Moldovei este sub semnul întrebării. Moldova se va transforma ireversibil în parte a României, în caz că nu va găsi numitor comun cu Transnistria. Însă căutarea acestui compromis prin instalarea de posturi vamale comune (moldo-ucrainene pe segmentul frontierei cu Transnistria) este un drum greşit, iar noi trebuie să spunem ferm asta”.
Iar membrul Comitetului Dumei de Stat pentru securitate şi combatere a corupţiei Mihail Şapov a susținut ideea deschiderii unui consulat al Rusiei în Transnistria și creării unei zone de securitate adiţională la frontiera Transnistriei şi a Ucrainei, cu dislocarea trupelor pacificatoare ale Federaţiei Ruse.
Autoritățile de la Chișinău au reacționat imediat, calificând documentul drept „un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova”.
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a transmis, printr-un comunicat de presă, că declaraţia Moscovei „conţine o serie întreagă de evaluări tendenţioase şi critici absolut neîntemeiate la adresa autorităţilor moldoveneşti, menite să inducă opinia publică în eroare şi să provoace noi tensiuni”.
Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a comentat declaraţia Dumei de Stat, menţionând că „Toate părţile trebuie să înţeleagă că, doar prin compromis, motivare economică şi negocieri tactice e posibil de pregătit temelia pentru acei paşi decisivi, care vor fi susţinuţi şi de celelalte ţări implicate în acest conflict îndelungat”.