Momentul cel mai așteptat de întreaga planetă: America își alege președintele. Vezi cât costă alegerile din SUA

Momentul cel mai așteptat de întreaga planetă: America își alege președintele. Vezi cât costă alegerile din SUA
Americanii sunt aşteptaţi la urne, cu ocazia alegerilor prezidenţiale cu numărul 57 în America. Primii care au ajuns la vot sunt americanii de pe coasta de est. S-au deschis între timp şi urnele din partea...

Americanii sunt aşteptaţi la urne, cu ocazia alegerilor prezidenţiale cu numărul 57 în America. Primii care au ajuns la vot sunt americanii de pe coasta de est. S-au deschis între timp şi urnele din partea occidentală a Statelor Unite. Democratul Barrack Obama şi republicanul Mitt Romney sunt cei doi candidaţi care încearcă să convingă electoratul pentru a ocupa scaunul de lider la Casa Albă,  pentru următorii patru ani. Cei doi candidaţi au trecut şi ei pe la urne. Romney a votat marți în statul Massachusetts, în timp ce Obama a votat anticipat joi.

Alegerea oficială a preşedintelui se va face însă pe 17 decembrie, de către electorii prezidenţiali. În acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale au loc şi alegeri pentru Senat şi Casa Reprezentanţilor, dar şi diferite alte alegeri locale.

Barack Obama a petrecut ziua de marţi la Chicago. Încă de dimineaţă a mers la unul dintre sediile de campanie, pentru a le mulţumi voluntarilor.

„Vreau doar să vă spun că eu şi Michelle va suntem recunoscători, tuturor familiilor şi comunităţilor care ne-au primit în casele lor, în cartierele în care locuiesc, iar în unele cazuri au muncit din greu în numele nostru”,  a spus președintele american.

Obama l-a felicitat şi pe contracandidatul său pentru campanie, dar este încrezător că la final, el va fi din nou preşedintele Statelor Unite.

„Vreau să îi adresez guvernatorului Romney felicitările mele pentru campania dinamică. Sunt sigur că şi susţinătorii lui sunt la fel de prinşi, la fel de entuziaşti şi muncesc la fel de mult astăzi. Suntem convinşi că noi vom acumula voturile necesare pentru a câştiga”, a mai spus Barack Obama.

Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, a votat împreună cu soţia sa, Ann, în orăşelul Belmont, din statul Massachusetts. Candidatul republican s-a declarat încrezător în victoria sa. Romney se confruntă în acest scrutin cu preşedintele în exerciţiu Barack Obama şi va aştepta rezultatele exit-poll-urilor la Boston. Conform sondajelor, rezultatul va fi unul foarte strâns.

Primele birouri electorale s-au deschis în 9 state americane de pe coasta de est. La urne au început să vină şi cetăţenii din vest, cu întârziere din cauza diferenţei de fus orar. Majoritatea secţiilor se închid miercuri, pe coasta estică, la ora 3 dimineaţa, ora României, în timp ce în vest alegătorii vor părăsi birourile electorale la 6 dimineaţa.

Alegătorii au putut să trimită buletinele prin poştă fără să aştepte deschiderea urnelor. În 2008, aproape 30 la sută dintre cei care au votat au utilizat această metodă.

Americanii decid și componenţa Camerei Reprezentanţilor şi a unei părţi din Senat. Primele exit-polluri vor fi prezentate de televiziunile americane după miezul nopţii. Datele vor fi culese din toate statele americane de cei peste 25.000 de operatori trimişi în teren.

După alegerile prezidenţiale ce vor avea loc marţi, 6 noiembrie, Statele Unite riscă să intre într-o etapă de paralizie instituţională. Deşi ambii candidaţi promit că vor lucra cu Opoziţia, practica din ultimii ani a demonstrat că e o promisiune imposibil de respectat. Dacă preşedintele ţării va fi de o culoare politică, iar liderii Camerelor Congresului sau chiar şi doar unul dintre ei, de altă culoare, reforme vitale riscă să fie blocate.

Rezultatul votului are un efect important şi pentru România.

„Avem deja un proiect de securitate pe care Statele Unite, indiferent cine va fi preşedinte, îl vor susţine, este vorba de scutul antirachetă. Sunt nuanţe în ceea ce priveşte zona apropiată României. Aici, din retorica preşedintelui Barack Obama rezultă o atitudine de cooperare, de atenţie în relaţia cu Rusia. Din punctul de vedere al lui Mitt Romney, Federaţia Rusă este considerată o ameninţare la nivel global”, a declarat consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, la RFI.

Alegerile din SUA în cifre

Cifrele reprezentative pentru acest eveniment sunt impresionante. Costurile totale estimate ale alegerilor sunt de 5,8 miliarde de dolari. Din această sumă, pentru alegerile prezidenţiale sunt estimate cheltuieli de 2,5 miliarde, iar numărul alegătorilor se apropie de 236 de milioane.

Sistemul electoral american presupune că cetăţenii cu drept de vot să se înregistreze, dacă vor să voteze. Înregistrările se fac cu mult timp înainte de alegeri, cu exceptia câtorva state. Numărul de alegatori cu drept de vot înscrişi pentru acest scrutin este de aproape 236 de milioane.

Conform estimărilor, americanii vor cheltui 18 dolari de persoană pentru alegeri, faţă de doar 80 de cenţi de persoană, cât s-au cheltuit în Marea Britanie, la alegerile din 2010, sau 8 dolari de persoană în Canada, la alegerile din 2011.

Şi costurile totale ale alegerilor sunt uriaşe în Statele Unite, comparativ cu sumele cheltuite de alte state pentru alegeri, sau pentru organizarea unor evenimente importante.

De obicei alegerile sunt scumpe, iar cele din Statele Unite se pare că vor fi cele mai costisitoare din istoria americanilor. Totuşi, contribuţia statelor a fost semnificativă.

Barack Obama a cheltuit 262 de milioane de dolari pe publicitate pentru alegerile prezidenţiale, dintre care mai bine de 80% pe publicitate negativă pentru contracandidat, în timp ce Romney a cheltuit 282 de milioane de dolari în campanie, dintre care 90% pe campanii negative.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`