Moment istoric pentru Bangladesh: Premiera Sheikh Hasina a demisionat și a fugit din țară în timp ce protestatarii au luat cu asalt palatul

Moment istoric pentru Bangladesh: Premiera Sheikh Hasina a demisionat și a fugit din țară în timp ce protestatarii au luat cu asalt palatul
Cel puțin 90 de persoane au fost ucise duminică, sursă foto: captură YT

Premierul Sheikh Hasina a demisionat și a fugit din țară după proteste antiguvernamentale în care au fost ucise sute de oameni.
Rapoartele spun că ea și sora ei au fost scoase în siguranță din țară cu elicopterul armatei. Locația Hasinei nu este clară – se crede că se îndreaptă spre India, potrivit BBC.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

Mulțimi uriașe de protestatari au luat cu asalt reședința ei oficială din capitala Dhaka, în ciuda oricărei restricții.
Cel puțin 90 de persoane au fost ucise duminică în ciocnirile dintre poliție și protestatari, ducând numărul morților din ultimele săptămâni la peste 300.

Vărsarea de sânge este una dintre cele mai grave pe care le-a văzut țara din Asia de Sud de când a apărut în 1971.
Protestul studențesc a început în iulie cu apeluri pentru eliminarea cotelor de locuri de muncă din serviciul public, dar s-a transformat în cereri ca Hasina să demisioneze după peste două decenii la putere.

Șeful armatei din Bangladesh s-a adresat mulțimii

Waker-uz-Zaman a spus că va fi format un guvern interimar. El a adăugat că urmează să se întâlnească cu președintele Mohammed Shahabuddin și speră că o „soluție” va fi găsită până la sfârșitul zilei.

Șeful armatei a spus că a vorbit deja cu partidele politice de opoziție din țară. Nu este clar cine va conduce guvernul.
Și Waker-uz-Zaman a jurat să facă „dreptate” pentru toți cetățenii din Bangladesh – ceva ce protestatarii au cerut după moartea a sute de oameni în ultimele săptămâni.

Un corespondent BBC din Dhaka descrie evenimentele de astăzi drept un „moment istoric” pentru Bangladesh.
„Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă… și apoi, dintr-o dată am primit vestea că prim-ministrul Sheikh Hasina a părăsit reședința oficială”, relatează Akbar Hossein, de la BBC Bangla, din capitala Bangladeshului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`