Acord în Uniunea Europeană privind reforma în domeniul migrației și azilului. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a catalogat momentul ca fiind unul istoric.
„20 decembrie 2023 va rămâne în istorie. E ziua în care UE a ajuns la un acord istoric privind un nou set de norme pentru gestionarea migrației și a solicitărilor de azil. Europa a sfidat încă o dată obstacolele. Sunt mândră că, prin Pactul privind migrația și dreptul de azil, am obținut rezultate și am oferit soluții”, a transmis Metsola, pe X (ex-Twitter).
Și Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a transmis că acesta este un „moment istoric”.
Pactul privind azilul și migrația a fost înaintat de Comisia Europeană în septembrie 2020, după ce o propunere anterioară, din 2016, s-a soldat cu un eșec.
Noul pact prevede controale mai stricte la sosirea migranților în UE, centre în apropierea frontierelor pentru a-i trimite mai repede înapoi în țara de origine sau de tranzit pe cei care nu au drept la azil și un mecanism obligatoriu între statele UE în beneficiul țărilor presate de numărul mare de migranți. Astfel, celelalte state membre trebuie să preia solicitanți de azil prin relocări sau prin acordarea de sprijin financiar, notează AFP.
Regulamentul prevede o solidaritate obligatorie între statele membre și în cazul unui aflux masiv de migranți într-una dintre ele, dar și un sistem de derogare care protejează mai puțin solicitanții de azil decât în cadrul procedurilor obișnuite (de exemplu, posibilitatea de a prelungi durata de detenție la frontierele externe ale blocului).
În timpul negocierilor, Parlamentul European a obținut garanții privind un mecanism de monitorizare a drepturilor omului în cadrul procedurilor la frontieră, mecanism care include accesul la consiliere juridică gratuită pentru migranți.
Noua reformă trebuie aprobată oficial de Consiliu și de Parlamentul European, obiectivul fiind ca aceasta să fie adoptată până la alegerile europarlamentare din iunie 2024.
Reforma a fost criticată de ONG-urile care luptă pentru drepturile omului. Circa 50 de organizații, între care Amnesty International și Save the Children, au înaintat o scrisoare deschisă în care au avertizat decidenții că pactul va duce la „un sistem prost conceput, costisitor și nemilos”.
Și unii politicieni au criticat pactul. Printre ei s-a numărat și Damien Carême, care a scris pe X că reforma „ face de rușine cele mai bune valori ale Europei. Vom finanța ziduri, sârmă ghimpată și sisteme de securitate”.