Președintele pro-UE Maia Sandu se confruntă cu Alexandr Stoianoglo în sondaje afectate de acuzațiile de cumpărare de voturi de la Kremlin. Moldovenii se vor îndrepta duminică la urne pentru un vot în al doilea tur de scrutin, anunță The Guardian.
În ciuda faptului că a obținut 42% din voturi în primul tur, Sandu se confruntă cu o provocare grea în turul doi împotriva unui bloc de opoziție condus de Alexandr Stoianoglo de la Partidul Socialist.
Alegerile celor sub 3 milioane de locuitori din sud-estul Europei urmează unui referendum în care o majoritate slabă a votat în favoarea aderării la UE.
Rezultatele referendumului și ale primului tur al alegerilor au fost afectate de acuzațiile privind o schemă de cumpărare de voturi care ar fi fost susținută de Moscova. Sandu și aliații ei au acuzat Rusia și împuterniciții săi că duc o campanie care implică cumpărarea de voturi și dezinformarea pentru a influența alegerile.
Aceștia îl acuză pe omul de afaceri moldovean fugar Ilan Șor, un oponent vocal al aderării la UE, că derulează o campanie destabilizatoare a Moscovei.
„Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre, atât astăzi, cât și în ultimele luni”, a spus Sandu susținătorilor din capitala Chișinăului după anunțarea rezultatelor alegerilor.
Înainte de vot, echipa ei a spus că a „mobilizat fiecare resursă disponibilă” pentru a contracara ceea ce ei descriu drept „o schemă extinsă de cumpărare de voturi susținută de Kremlin”.
„Moldova a avut o sarcină monumentală – doar două săptămâni pentru a opri o schemă extinsă de cumpărare de voturi susținută de Kremlin, care s-a dovedit eficientă în votul dublu din 20 octombrie”, a declarat Olga Roșca, consilier pentru politică externă al lui Sandu, pentru Observer.
„Fiecare resursă disponibilă a fost mobilizată – de la forțele de ordine până la anunțuri de serviciu public în troleibuze și supermarketuri”, a spus consilierul.
Rezultatele strânse ale referendumului UE i-au slăbit poziția lui Sandu, plasându-o în opoziție directă cu fostul procuror general Stoianoglo, care a depășit așteptările cu 26% din voturi pe buletinul Partidului Socialiștilor.
În dezbaterea prezidențială, Sandu l-a acuzat pe Stoianoglo că este un candidat „cal troian” pentru interese exterioare înclinate să preia controlul Republicii Moldova.
Stoianoglo a negat că lucrează pentru Rusia. Într-un interviu anterior în The Observer, el a susținut că este în favoarea aderării la UE, dar a boicotat votul, numindu-l „parodie”.
De asemenea, el a cerut îmbunătățirea relațiilor cu Moscova. „Nivelul ingerinței Rusiei în Moldova este extrem de exagerat”, a spus el, adăugând că va căuta „resetarea relațiilor” cu Moscova.
Votul are loc după alegerile parlamentare de sâmbătă din Georgia, o altă țară ex-sovietică care încearcă să adere la UE, unde un partid de guvernământ considerat de majoritatea țărilor ca fiind din ce în ce mai prietenos cu Moscova și antiliberal a câștigat un vot care a fost afectat de rapoartele privind încălcările votului și fraudă.