Moderna a anunțat că vaccinul său este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19

Moderna a anunțat că vaccinul său este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Andre M. Chang

Moderna Inc a precizat, luni, că vaccinul său experimental este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată. Moderna devine,astfel, a doua companie a Statelor Unite care raportează rezultate peste așteptări în această săptămână, potrivit Reuters.

Împreună cu serul dezvoltat de Pfizer Inc – care de asemenea prezintă o eficacitate de peste 90% – și în așteptarea mai multor date de siguranță și a unei revizuiri normative, Statele Unite ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență în luna decembrie, cu circa 60 de milioane de doze disponibile până la finalul anului.

În aceste condiții, este posibil ca anul viitor guvernul american să aibă acces la peste un miliard de doze de la doar doi producători de vaccin, cu mult peste necesarul națiunii cu 330 de milioane de rezidenți.

Vaccinurile, ambele construite folosind tehnologiacunoscută drept ARN mesager sau ARNm, reprezintă instrumente de amploare în lupta cu pandemia care a infectat 54 de milioane de oameni în toată lumea, la un număr de 1,3 milioane de decese legate de această boală infecțioasă. Mai mult decât atât, veștile despre serul care ar putea da o nouă turnură în combaterea crizei sanitare globale vinîntr-un moment în care națiunile lumii se confruntă cu noi focare și sunt puse în situația de a introduce noi restricții.

Președintele Moderna este de părere că vaccinul va fi suficient de eficient cât„să oprească” boala COVID-19

„Vom avea un vaccin care poate să stopeze COVID-19”, a afirmat Stephen Hoge, președintele Moderna, într-un interviu telefonic.

Analiza interimară efectuată de Moderna s-a bazat pe 95 de infectăriîn rândul participanților la studiu care au primit fie vaccinul în sine, fie ceva care să le creeze un efect placebo. Dintre acestea, doar cinci au apărut la cei care au primit vaccinul, ce se administrează sub forma a două injecții la o distanță de 28 de zile.

Un avantaj-cheie pentru vaccinul dezvoltat de Moderna este că, prin comparație cu serul companiei Pfizer, nu necesită o stocare la temperaturi extrem de scăzute, ceea ce îl face mai ușor de distribuit. Moderna se așteaptă ca vaccinul să fie stabil și la temperaturi standard de frigider cuprinse între 2 și 8 grade Celsius pentru o perioadă de 30 de zile, dar estimează că acesta ar putea fi stocat chiar până la șase luni, la -20 de grade Celsius.

În schimb, vaccinul celor de la Pfizer trebuie să fie livrat și stocat la -70 de grade Celsius, genul de temperatură tipică pentru o iarnă antartică. La temperaturi standard de frigider, serul poate fi stocat până la cinci zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`