Moartea liderului Hezbollah este un „punct de cotitură istoric”, spune Netanyahu, în timp ce Iranul jură să se răzbune

Moartea liderului Hezbollah este un „punct de cotitură istoric”, spune Netanyahu, în timp ce Iranul jură să se răzbune
Sursă Foto: Hepta/Photo: Marwan Naamani/dpa

Liderul suprem al Iranului spune că moartea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah „nu va rămâne nerăzbunată”, după ce acesta a fost ucis în atacurile aeriene israeliene asupra Beirutului. Ayatollahul Khamenei a declarat, de asemenea, cinci zile de doliu în Iran pentru Nasrallah.

Conflictul transfrontalier dintre Israel și Hezbollah continuă

Nasrallah, care nu a mai fost văzut în public de ani de zile din cauza temerilor de a fi asasinat de Israel, a fost una dintre cele mai cunoscute și mai influente personalități din Orientul Mijlociu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu declară că Israelul „a câștigat” cu moartea lui Nasrallah, numind-o „un punct de cotitură istoric”
Președintele american Joe Biden spune că moartea lui Nasrallah aduce „dreptate pentru numeroasele sale victime” și a cerut din nou încetarea focului, conform BBC.

Conflictul transfrontalier dintre Israel și Hezbollah continuă – Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 33 de persoane au fost ucise și aproape 200 au fost rănite în atacurile israeliene de sâmbătă.

Moartea lui Nasrallah este o escaladare majoră a războiului Israelului cu gruparea militantă libaneză, scrie corespondentul BBC pentru Securitate, Frank Gardner, care avertizează că evenimentul ar putea aduce regiunea cu un pas mai aproape de un conflict și mai mare.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a promis că moartea lui Nasrallah „nu va rămâne nerăzbunată”. Iranul, care a sprijinit Hezbollah atât financiar, cât și militar, a declarat câteva zile de doliu național, la fel ca și Libanul și Irakul.

Moartea lui Hassan Nasrallah va avea implicații semnificative

Într-o declarație postată duminică pe Telegram, Forțele de Apărare Israelului au declarat că aceste ținte includ lansatoare de proiectile îndreptate spre Israel.

Bombardamentele au vizat „clădiri în care erau depozitate arme și structuri militare ale organizației”, potrivit comunicatului.
Analistul de securitate din Orientul Mijlociu din SUA, Mohammed Al-Basha, spune: „Moartea lui Hassan Nasrallah va avea implicații semnificative, destabilizand potențial grupul și modificându-i strategiile politice și militare pe termen scurt”.

Dar orice așteptare că această organizație vehement anti-israeliană să se predea brusc și să ceară pacea în condițiile Israelului este greșită.
Hezbollah a promis deja că va continua lupta.

Are încă mii de luptători, mulți dintre ei veterani de război în Siria, și cer răzbunare.
Gruparea are încă un arsenal substanțial de rachete, multe dintre ele arme cu rază lungă de acțiune, care pot ajunge la Tel Aviv și în alte orașe. Va exista presiune în rândurile sale pentru a le folosi curând înainte ca și ele să fie distruse.

Dar dacă le vor folosi, într-un atac care ar distruge apărarea antiaeriană a Israelului și ar ucide civili, atunci răspunsul Israelului va fi probabil devastator, provocând ravagii în infrastructura Libanului sau chiar extinzându-se și în Iran.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:07 - Pericol extrem în județul Galați: S-a declarat Cod Roșu de inundații, cu cantități de apă și de 80 până la 100 de l/mp, exact în zonele în care au fost inundațiile catastrofale de acum 2 săptămâni
10:58 - Traian Băsescu se răzgândește: „Nu-l votez pe Ciucă. Va aduce PNL-ul în brațele PSD-ului după alegeri“
10:47 - Analiză The Guardian: Uciderea lui Hassan Nasrallah pune Iranul în fața unei decizii cu potențial dezastruos și umilește SUA
10:11 - Pentru prima dată în acest sezon, Real Madrid va juca fără Kylian Mbappe
09:49 - Incendiu violent la un depozit de mobilă în Timiș: ”Erau flăcările cât blocul”
09:17 - Peste 100 de oameni au murit și 64 au fost declarați dispăruți, în urma inundațiilor și alunecărilor de teren din Nepal
08:50 - Uraganul Helene din SUA e nemilos: Bilanțul a crescut la 63 de morți iar dezastrul e de nedescris: „O mulţime de case au dispărut, piaţa a dispărut. Este o adevărată tragedie şi va fi dificil de reconstruit”
08:32 - Aproape toată România e sub avertizare Cod Galben de ploi și vânt puternic: Zone din Oltenia, Muntenia și Transilvania sunt deja sub Cod Portocaliu
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)